Politikernas förslag: Ungdomskontrakt och traineetjänster

Publicerad 2012-05-02

Politikerna har olika åsikter om hur människor med liknande situationer som Fridas inte ska uppstå.

S: Ungdomskontrakt med utbildningsstöd

M: Traineetjänster med lägre lön.

För att få undvika att fler ungdomar hamnar i arbetslöshet och fattigdom anser Lena Hallengren (S), vice ordförande i riksdagens socialutskott, att det behövs stora satsningar på utbildning för de som inte klarat gymnasiet. Bland annat genom att skapa ett ungdomskontrakt.Det kan alla som är under 25 teckna. Och den ersättning man haft sedan tidigare, från arbetsförmedlingen eller försörjningsstöd, ska vara kvar och sen ska man ha hjälp och stöd för att avsluta sina studier. Arbetslösheten blir så otroligt mycket lägre om man klarar den nivån.

”Ska klara sig på lön”

Hon menar också att det måste bli fler utbildningsplatser på universiteten för att fler ska få jobb.

– Vi driver frågan om rätt till heltidsjobb. Om man jobbar heltid och har enligt avtalsenlig lön ska man klara sig. Det största hotet för ungdomar är att man inte har arbete eller för lite.

Ordföranden i riksdagens socialutskott, Mats Gerdau (M) menar att moderaternas högsta prioritet är att minska utanförskapet. Han menar att deras insatser med sänkt krogmoms och arbetsgivaravgiften har skapat mer jobb.

– Vi har sänkt arbetsgivaravgiften med hälften, ytterligare är att se hur vi ska underlätta för att skapa mer jobb genom coachning och matchning på arbetsmarknaden.

Lösning: Skattesänkningar

Han menar att ungdomsfattigdomen kan lösas genom utbildning.

– Ett sätt att försöka göra det på är att skapa traineetjänster, att man får utbildning under arbetstiden och lägre lön under den perioden.

Gerdau menar att skattesänkningar är en lösning för att underlätta för ungdomar och låginkomsttagare.

– Vi har genomfört fyra insatser genom att sänka skatten för låginkomsttagarna för att det ska löna sig att jobba. För de som har minst pengar varje månad, då betyder en hundralapp i månaden verkligen något.