Kristersson riskerar en misstroendeomröstning

Uppdaterad 2019-07-19 | Publicerad 2012-02-21

Oppositionen körde över regeringen om sjukskrivningsreglerna.

Men socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) vägrar följa riksdagens beslut.

Nu diskuteras misstroendeomröstning – och ministern riskerar att avsättas.

Klockan 15.30 håller Ulf Kristersson en presskonferens - aftonbladet bevakar.

Efter krav från oppositionen sattes en extra riksdagsdebatt in den 1 juli. Då kördes regeringen över av Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna.

Frågorna som röstades igenom var dels att ta bort "0-klassningen" efter att ha förlorat tidsbegränsad sjukersättning, dels att ändra tillbaka regler om arbetsprövning till formuleringen så som den löd före reformen 2008 (se faktaruta nedan).

Redan då beklagade socialförsäkringsminister Ulf Kristersson beslutet.

Diskuterar misstroendeomröstning

I torsdags uppgav Kristersson att han inte tänker följa riksdagens beslut:

– Det är inte ansvarsfullt att med berått mod gå tillbaka till ett gammalt begrepp som vi vet hade samma problem som dagens, sa han till TT.

Peter Eriksson (MP), ordförande i konstitutionsutskottet, KU, uppger nu till Aftonbladet att riksdagsgruppen ska diskutera en misstroendeomröstning.

– Jag tror att vi kommer att diskutera det, men inte ta något beslut i dag. Det är en mycket ovanlig situation att en minister uttalar att man inte tänker följa riksdagens beslut. Regeringen sätter sig i en mycket besvärlig situation och det finns inte så många sätt för riksdagen att svara på det, säger han.

Eriksson menar att Kristerssons agerande är väldigt uppseendeväckande och provocerande.

Får stöd av SD

Socialdemokraternas talesperson i KU, Sven-Erik Österberg är också upprörd över uttalandet. Till Svenska Dagbladet säger Österberg:

– Det Kristersson säger är väldigt utmanande, jag reagerade starkt. Jag måste i det här läget utgå från att han talar för hela regeringen, som tycker att man inte ska följa riksdagens beslut i den här frågan.

Sverigedemokraternas Björn Söder uppger att partiet är beredda att diskutera en omröstning. SD-ledaren Jimmie Åkesson är beredd att stödja ett rödgrönt initiativ om en misstroendeförklaring mot Kristersson.

– Jag kommer i dag att söka stöd i vår riksdagsgrupp för att vara med om att stödja en misstroendeförklaring, om den kommer, säger Åkesson, som är övertygad om att han får gruppen med sig, säger han till TT.

Eneroth uppmanar Reinfeldt läxa upp

Thomas Eneroth (S), vice ordförande i Socialförsäkringsutskottet säger till Aftonbladet:

– Kristersson har fel. Det gamla begreppet är bättre och rättssäkrare. Det ger möjlighet att fullfölja sin rehabilitering och vara kvar i arbetslivet utan att tvingas till uppsägning. Dessutom har riksdagen vid två tillfällen beslutat att ändra tillbaka till den förra lagstiftnignen och det har Kristersson vägrat. Regeringen har låtit bli att verkställa riksdagens beslut, vilket är väldigt ovanligt.

Enligt Eneroth är det Reinfeldts ansvar att tillrättavisa sitt statsråd.

– Det här landar naturligtvis i statsministerns knä. Fredrik Reinfeldt är statsminister för en minoritetsregering och måste säga åt sina statsråd att följa riksdagen. Statsministern har ansvar att se till att statsråden förstår vilken parlamentarisk miljö de har att röra sig i, säger han.

V: "Är ett verktyg"

Vänsterpartiet stänger inte dörren för ett misstroendevotum för att få Kristersson avsatt.

– Vi kommer sätta oss att diskutera hur vi ska förmå regeringen att följa riksdagen. Ett av verktygen är misstroendeomröstning, även om det är ett verktyg man ska använda med stor restriktivitet. Men det är oerhört provocerande med en minister som struntar i vad vi som är folkvalda säger, säger Hans Linde (V), partiets gruppledare i riksdagen, till Aftonbladet.

Kristersson avbryter sportlovsresa

Aftonbladet har sökt Ulf Kristersson och socialförsäkringsutskottets ordförande Gunna Axén (M), utan att lyckas.

Ulf Kristerssons pressekreterare Fredrik Johansson uppger att regeringen tillsatt en utredning som nu färdigställts av Försäkringskassan. Utredningen föreslår ett nytt begrepp för prövningen av sjukskrivna mot arbetsmarknaden.

I morse sa Fredrik Johansson:

– Han är på väg på sportlovsresa med sin familj just nu. Så det kan vara svårt rent praktiskt att få en kommentar från honom i dag.

Men senare under förmiddagen har Kristersson avbrutit sin resa:

– Han är i Stockholm nu och ni kommer att få en intervjutid under dagen.

Kan tvingas avgå

Riksdagen kan tvinga regeringen eller en minister att avgå genom en misstroendeförklaring.

Hittills har riksdagen vid fem tillfällen röstat om en misstroendeförklaring, utan att det blivit en majoritet för den.

Två gånger har hotet haft en direkt effekt. 1981 avgick regeringen och 1988 justitieminister Anna-Greta Leijon.

Följ ämnen i artikeln