Videoklippet får kvinnor i Argentina att vittna om övergrepp

Publicerad 2018-12-31

Den 12 december ökade antalet inrapporterade sexualbrott med 123 procent i Argentina.

Anledningen?

Skådespelerskan Thelma Fardin och ett videoklipp med sensationsartad genomslagskraft.

Den 11 december gick den argentinska skådespelerskan Thelma Fardin ut och anklagade en känd, manlig skådespelare för våldtäkt. I en video som nu sprids i sociala medier berättar hon om händelsen som ska ha inträffat när hon var 16 år.

Mannen var 45 och de var båda ute på turné med ett barnprogram.

– Han tog min hand och tvingade mig att röra vid hans erektion, sedan slängde han mig på sängen och började penetrera mig, säger en gråtande Thelma Fardin i klippet.

Thelma Fardin.

Telefonlinjer kollapsar

Thelma Fardins vittnessmål har fått enorm genomslagskraft. Så till den grad att telefonjourer som tar emot samtal om sexuella övergrepp har kollapsat.

Argentina har inget nationellt register över sexualbrott, men den 12 december ökade antalet inringningar till det nationella kvinnocentrat med 123 procent, skriver nyhetsbyrån AP.

– Efter Thelmas berättelse ligger vi på en daglig ökning med 39 procent när det kommer till den här typen av samtal. Tidigare har det varit locket på eftersom det här är ett så tabubelagt ämne i Argentina, det har varit svårt för kvinnor att berätta, säger Fabina Tunez på det argentinska kvinnocentret.

Politikernas varning

Thelma Fardins mod har fått såväl kvinnliga politiker som kända medieprofiler att träda fram med egna vittnesmål. Nyligen gick den argentinska senatens kvinnogrupp ut med en skrivelse:

“Vi kommer inte längre vara tysta och våra berättelser är många”.