Upp i det blå – bär det av

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-09-16

Svenska bär hamnar sällan i våra magar

Svenska skogar är fulla av nyttiga blåbär.

Men de skeppas till Asien.

Innehållet i din köpepaj har i sin tur åkt från – Kanada.

nyttiga My Lindström köper en hel del blåbär eftersom de är så nyttiga. ”Helst skulle jag äta bär från Sverige”, det är bäst för miljön, säger hon.

Lilla Olles nyttiga favorit hamnar sällan i svenska magar. Aftonbladets granskning av tre stora livsmedelsföretag visar att det bara är Ica:s egna produkter som innehåller svenska bär.

– Vi skulle gärna ha lokalt odlade bär i våra pajer, men det är på tok för stor kostnad, säger Bengt Flink, marknadschef på Frödinge.

Billigare

Blåbären i Frödinges populära paj importeras i stället från Kanada.

– Det är klart att det inte är bra att bären åker så långt, men helt krasst handlar det om ekonomi, säger Bengt Flink.

80 procent av alla blåbär som plockas i Sverige exporteras till Asien – där intresset för bären är stort .

Svenska vilda blåbär är fullproppade med nyttiga antioxidanter som odlade bär saknar.

I Asien är hälsokostprodukter som baseras på skandinaviska blåbär en industri som omsätter flera hundra miljoner.

Svenska märket Friggs har blåbärste i sitt sortiment. Men inte heller det innehåller svenska bär.

Dvärgbandsmask

– De kommer från Polen. Eftersom att vi packar vårt te i Tyskland är det den billigaste och bästa lösningen för oss, säger Catharina Setterwall, marknadschef på Friggs.

Ica:s eget märke, däremot, använder sig av svenska blåbär i sina produkter trots prisskillnaden.

– Det är bara de svenska blåbären som är garanterat fri från dvärgbandsmasken, en parasit, säger Kerstin Lidvall, miljöchef på Ica.

– Vi vill vara på den säkra sidan att inte någon kund ska drabbas av masken. Därför har vi tagit beslutet att våra produkter ska innehålla svenska blåbär, säger hon.

Aftonbladet har sökt Procordia Food AB, som bland annat äger Bob, Ekströms och Önos.