Han satte Dawit Isaak i fängelse

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-05-02

Här gömmer sig Naizghi Kiflu

LONDON. Bakom den vita fladdrande gardinen kikar en man fram.

Han vill inte tala med oss, inte visa sig.

Han heter Naizghi

Kiflu och är mannen som bär ansvaret för att Dawit Isaak suttit åtta år i eritreanskt fängelse.

Utan åtal, utan rättegång, utan tidsbestämt straff.

Kiflu var den som i egenskap av landets informationsminister planlade och genomförde massgripandena av oppositionella, journalister, präster och pastorer i Eritrea 2001.

Tusentals människor greps och kastades i fängelse utan rättegång, skriver Reportrar utan gränsers Léonard Vincent i en rapport från förra året.

Är mest hemma

En av dem som greps för åtta år sedan var svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak.

Isaak sitter fortfarande fängslad, en värld ifrån det stillsamma och lyxkantade liv som Kiflu lever i Londons utkanter.

På grund av en njursjukdom har Kiflu tvingats slå av på takten, och nuförtiden lämnar han sällan sitt hem – förutom när han får dialys på skattebetalarnas

bekostnad på ett lokalt sjukhus.

När Aftonbladet söker upp honom får vi besked av hans fru att han ligger till sängs och sover. Han vill inte tala med någon, säger frun och stänger dörren.

Iskall man

– Det är en skam att han kan leva ostört i det här landet. Han är ett monster, säger den eritreanske människorättsaktivisten Elizabeth Chyrum, som ägnat tre år åt att kartlägga Kiflus liv.

Hon har talat med åtskilliga eritreanska flyktingar som själva råkat ut för Kiflus hårdhänta och, säger hon, totalt iskalla metoder.

– Det är han som gav ordern om att Dawit Isaak skulle gripas. Men han visar ingen ånger. Tvärtom skryter han ibland med vad han gjort.

Elizabeth Chyrum och organisationen Redress, som hjälper tortyroffer, har polisanmält

Kiflu. Och minst tre direkta vittnen har förhörts av polisen. Utredningen har ännu inte lett till något åtal men är fortfarande öppen.

”Brutal och grym”

Ett av vittnena intervjuades nyligen av engelsk radio, anonymt. ”Brehene”, som han kallas, berättar att han själv sett åtta fängslade kamrater dö i fängelset. Och han har träffat Kiflu innanför murarna.

– Kiflu är brutal och grym. Många människor har förlorat sina liv på grund av honom. Många har försvunnit och många andra sitter fortfarande i fängelse, säger ”Brehene”.

Free Dawit
Isaak
Följ vad som skrivs om Dawit Isaak på
Twitter

Robert Triches

Följ ämnen i artikeln