Han tränades att se ledaren som en gud

Publicerad 2014-11-09

Slå huvudet i tegelplattor, krossa glödlampor med bara fingrarna och riskera halshuggning - varje dag.

Är detta världens minst inbjudande jobbannons?

I en intervju med CNN berättar Lee Young-guk om det bisarra livet som Kim Jong Ils livvakt - och varför Kim Jong Un är farligare än sin pappa.

Lee Young-guk var livvakt åt Kim Jong Il under tio år. Under tiden fick han se flera sidor av den lynnige ledaren.

Han beskriver Kim Jong Il som en man med "två ansikten". Ledaren kunde dela ut dödsdomar till höger och vänster, oavsett humör, och hans anställda gömde sig i buskarna när han kom.

– När han anlände i sin bil sprang 60-åriga medarbetare i väg och kastade sig på gräset. De blev smutsiga men de ville gömma sig från honom.

– Även när han var glad var han otrevlig och kunde hugga av deras huvuden, säger Lee Young-guk i intervjun.

Skulle besegra den amerikanska armén

Han berättar hur en av livvakterna råkat använda Kim Jong Ils privata hiss och askkopp, vilket gjorde ledaren rasande. Livvakten skickades till ett arbetsläger där han senare dog, enligt Lee Young-guk.

För att få jobbet som ledarens beskyddare tvingades han genomgå extrema styrketester, som bland annat gick ut på att få ett stort granitblock krossat över magen.

– Det är tuff träning, men varför göra det? Det var för att bygga upp en lojalitet inför ledaren. Ett vapen kan inte vinna ett krig och taekwondo tjänar bara till att bygga upp en anda, men det skapar lojalitet. Vi blev intalade att vi skulle kunna slå ned den amerikanska armén med den här typen av träning.

Hjärntvättades: Kim Jong Il är "gud"

En stor del av träningen bestod dock av avancerad hjärntvätt. Lee berättar hur han och de andra livvakterna fick lära sig att betrakta Kim Jong Il som en gud. De intalades att de föddes med ett enda syfte - att tjäna den "store ledaren".

Lee försökte rymma från landet 1994 och skickades till det ökända Yodok-lägret innan han lyckades fly till Sydkorea, där han numera bor. Nu jobbar han som bonde på en ankfarm och har skrivit böcker om sina upplevelser under diktatorn.

Trots insynen i den förre ledarens terrorvälde klassar han sonen Kim Jong Un som en värre tyrann än fadern.

– Kim Jong Un dödade sin farbror, det kunde inte ens Kim Jong Il ha gjort.