”Boken var förödande”

Författaren saknar nya uppdrag – så gick det för huvudpersonerna

Uppdaterad 2021-12-15 | Publicerad 2012-10-12

TYST I LUREN  Thomas Sjöberg som är en av tre författare till ”Den motvillige monarken” har inte haft en dans på rosor efter utgivningen trots 150 000 sålda exemplar. ”Skriver man en så här pass kontroversiell bok får det konsekvenser”, säger han.

Författaren Thomas Sjöberg skrev en av de senaste årens mest sålda och omtalade böcker – ”Den motvillige monarken”.

Två år senare har ­telefonen tystnat.

– Boken har haft en ­förödande inverkan på min karriär. Men jag ångrar den inte, säger han.

Den 4 november 2010 släpptes boken som tvingade kung Carl XVI Gustaf att kalla till presskonferens mitt ute i älgskogen. Ett massivt pressuppbåd mötte honom på grässlänten.

”Den motvillige monarken” beskrev hur kungen och hans barndomsvänner gått på svartklubbar och umgåtts med unga strippor och ”kaffeflickor”. Kungen fick också skarp kritik från ledande säkerhetsexperter eftersom han därmed utsatt sig för stor utpressningsrisk.

Anlitade Milan Sevo

Någon dementi kom aldrig, kungen ville bara vända blad. Och boken sålde, ­inbunden och i pocket, sammanlagt 150 000 exemplar.

Men ett halvår senare briserade skandalen igen. Det avslöjades att kungens barndomsvänner anlitat den utpekade tidigare maffialedaren Milan Sevo och hans ”livvakt” Daniel Webb för att köpa bokens huvudkälla Mille Markovics tystnad. Något kungavännen Anders Lettström till slut också erkände.

– Boken har minst sagt lett till ett omvälvande ­efterspel, säger en av bokens tre författare, Thomas Sjöberg.

Kungen visste

Enligt en bandinspelning Aftonbladet publicerade var kungen också väl medveten om barndomsvännen Anders Lettströms tilltag.

– Jag tror att boken har lett till ett mer kritiskt och sunt sätt att granska hovet. Tyvärr har den ju också lett till en viss polarisering där folk antingen älskar och ­försvarar – eller hatar – kunga­huset. Det var inte meningen, säger förläggaren Kristoffer Lind.

Blev hotad

Kring själva publiceringen och ”Lettström-gate” utsattes författaren Thomas Sjöberg för både hot och ­påtryckningar, säger han.

– När jag förstod vilka mörka krafter som pågår ute i samhället förlorade jag på sätt och vis min oskuld. Det här efterspelet hade jag aldrig kunnat föreställa mig, säger Thomas Sjöberg.

Han berättar att även ­bokens källor förföljts och hotats till tystnad.

– Det var inte kungen som hotade, men hoten utdelades i hans namn. Det är ­extremt allvarligt och jävligt obehagligt, säger han.

Nu, två år senare, arbetar Thomas Sjöberg med ett nytt hemligt bokprojekt. Uppmärksamheten har lagt sig. Jobberbjudandena kommer alltmer sällan.

”Det straffar sig”

– Sverige är ett litet land. Skriver man en så här pass kontroversiell bok får det konsekvenser. Telefonen ringer inte lika ofta, om man säger så. Det straffar sig att kritiskt granska kunga­huset, säger han.

Ändå ångrar Thomas Sjöberg ingenting.

– Absolut inte. Det här är en oerhört viktig bok som kommer att gå till historien, säger han.

Följ ämnen i artikeln