Israeler döda i raketattack

Publicerad 2012-11-15

En av flera händelser i upptrappad situation

Här slår Israel tillbaka mot Hamas.

Videobilder visar när israeliska flygvapnet försöker bomba bort Hamas raketanläggningar.

Under flygräder mot Gaza i morse dog två personer.

Nära 200 raketer sköts från Gaza in över Israel, uppger militärkällor för israeliska tidningen Haaretz. I staden Kiryat Malachi, i västra Israel, dog tre personer dog i anfallet och nu väntas situationen i regionen förvärras ytterligare.

Nyhetsbyrån AP skriver att det är troligt att attacken kommer intensifiera den israeliska offensiv som just nu pågår mot palestinska rakettrupper.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu menar att man inte längre kan tåla de upprepade attackerna mot landets södra städer.

– Vi gör allt för att skydda vårt folk, sa han på onsdagen.

"Risk att det eskalerar"

Israel rapporteras också släppa flyglad över Gazaremsan, i vilka de uppmanar människor att hålla sig undan Hamasmål.

– Jag är utomordentligt oroad över utvecklingen och kan bara vädja om att allt våld från Gaza och mot Gaza upphör. Risken att detta eskalerar utanför all kontroll är betydande, säger utrikesminister Carl Bildt till TT.

Del i valkampanjen

Anledningen till att offensiven sker just nu kan vara att det i Januari är val i Israel. Premiärminister Benjamin Netanyahu hoppas på att bli omvald och det här kan vara ett sätt att vinna röster, det tror Isabell Schierenbeck, docent i statsvetenskap vid Göteborgs Universitet.

– Det här är början på en israelisk inrikespolitisk valkampanj. den nuvarande regeringen visar krafttag i vissa frågor, och ofta röstar israelerna utifrån säkerhetsfrågan, säger hon till TT.

Militant del av Hamas

Hamas militära gren al-Qassam-brigadernan har tagit på sig attacken via ett meddelande på deras hemsida.

De menar också att de har avfyrat raketer mot Tel Aviv. Något som det inte finns några bekräftade uppgifter på.

Öppnat helvetets portar

Strax innan lunch rapporterades att två palestinier dödats i en israelisk attack. Totalt 15 personer har dödats i Israels offensiv.

I går dödades Hamas militärchef Ahmed Jabari i en israelisk bombattack som är den mest omfattande sedan det fullskaliga kriget för fyra år sedan.

Attacken fick till följd att Hamas beväpnade gren förklarade öppet krig mot Israel.

– Mordet har öppnat helvetets portar, säger talesmän för organisationens beväpnade grupp.

Texten uppdateras