Fadimes mördare vill få straffet tidsbestämt

Uppdaterad 2014-01-19 | Publicerad 2012-06-11

Pappan ansöker om att få sitt straff tidsbestämt

BLEV 26 ÅR I november 2001 höll Fadime Sahindal ett tal i riksdagen om hur hedersproblematiken drabbar unga flickor i Sverige. Två månader senare mördades hon av sin pappa.

För tio år sedan avrättade han sin dotter Fadime, 26.

Nu ansöker Rahmi ­Sahindal, 66, om att få livstidsstraffet tidsbestämt.

– I min värld har jag alltid tänkt att han stannar i fängelse tills han dör, säger en nära anhörig.

Rahmi Sahindal dömdes för mordet på sin dotter 2002.

– Min syster är död. Min pappa har dödat min syster.

Så löd larmsamtalet till SOS i Uppsala kvällen den 21 januari 2002.

Rahmi Sahindal hade just tagit tag i sin dotters hår och skjutit henne med två skott, först i pannan och sedan i käken.

Vill åka till Turkiet

I rätten förklarade han varför: Fadime hade ”vanhedrat” familjen genom sitt för­hållande med en svensk ­ kille.

Nu kan Aftonbladet av­slöja att pappan ansöker om att få livstidsstraffet tids­bestämt. Hans önskan är att släppas för att få återvända till Turkiet.

En nära anhörig till Fadime och Rahmi Sahindal säger att familjen inte kände till den nyligen inskickade ansökan.

– Men vi har inte mycket kontakt med honom.

Hur ställer du dig till ­möjligheten att han i framtiden kan komma ut?

– Det är en svår fråga. ­Generellt är jag för att man i en demokrati ska känna till tiden på sitt straff. Men i min värld har jag alltid föreställt mig att han stannar i fängelse till han dör. Det har inte ­funnits en tanke på att han ska komma ut.

”Jag hatar honom”

Enligt den anhöriga, som vill vara anonym, är känslorna inför Rahmi Sahindal mångbottnade.

– Tänk dig att någon i din familj, som du älskar, skulle göra något sådant? Jag hatar honom. Men i många år har jag älskat honom och det försvinner inte bara så där. Kärlek och hat går hand i hand.

Advokat Leif Ericksson var Fadimes ombud under tiden hon var hotad av sin pappa och sina bröder. Under rättegången var han ombud till lilla­systern som vågade vittna.

– Att ge honom tidsbestämt straff vore helt fel signal. Det är emot praxis att ­redan nu bestämma en tid, säger han.

Rahmi Sahindals advokat Peter Althin förklarar att det är naturligt att hans klient nu ansöker om tidsbestämning, efter att ha suttit den tid som krävs: tio år.

Ska utredas

Kriminalvårdsstyrelsen ska nu utreda risken för ­återfall och bedöma om Sahindal är fortsatt farlig. Där­efter avgörs saken i Örebro tingsrätt.

– Det blir troligtvis i början på hösten. Om det beslutas om tidsbestämning fastställs hur lång tid det kan bli, säger Peter Althin.

Hur ser han i dag på det han gjort?

– Det vill jag inte uttala mig om nu utan det tar vi med tingsrätten.

Livstidsstraff kan omvandlas

 Livstids fängelse är den svenska ­lagens strängaste straff. Efter tio års fängelse kan de dömda ansöka om att få straffet tidsbestämt vid tings­rätten i Örebro. Om domstolen omvandlar livstidsstraffet, får det tids­bestämda straffet inte vara kortare än det längsta tidsbestämda straff som kan dömas ut i Sverige.

 Innan det beslutet fattas ska Kriminal­vården svara på vissa frågor. Till exempel hur den intagne skött sig och hur lång tid som behövs för att kunna slussa ut personen i samhället.

 Rättsmedicinalverket ska också yttra sig om risken för återfall i allvarlig brottslighet.

Källa: Kriminalvården

Fadime gav hedersvåld ett ansikte

1998 berättade Fadime i Afton­bladet att hon förskjutits av sin familj. Familjen ansåg inte att hon borde ­vara ihop med sin svensk-irakiske pojkvän. I flera år levde hon under mordhot men talade offentligt om ­hedersrelaterat våld i såväl tv som riksdagen.

 26 år gammal sköts Fadime till döds 2002 med två skott av sin far när hon besökte sin mor och sina systrar i Uppsala. Fadern dömdes till livstids fängelse för mordet, brodern för olaga hot.

 I år är det tio år sedan Fadimes öde väckte frågan om hedersrelaterat våld på allvar i Sverige, något hon har kommit att bli en martyr för.