Bilderna avslöjar ny missilbas i Nordkorea

Publicerad 2012-05-23

Enligt ett amerikanskt forskningsinstitut ökar aktiviteten på den nordkoreanska missilbasen.

Här är bilderna som visar Nordkoreas kraftigt uppgraderade missilbas.

Nu hotar diktaturen med ett tredje kärnvapentest - om inte USA slutar spionera på landets anläggningar.

Amerikansk satellitbild på den nordkoreanska missilbasen.

De nya satellitbilderna visar att Nordkorea rustar upp en avfyrningsplats i landets nordöstra delar, uppger nyhetsbyrån AP.

Kan nå Japan

Analytiker på John Hopkins-universitetet i Baltimore, USA, konstaterade på tisdagen att Nordkorea nu förbereder sig på att hantera större, interkontinentala, raketer som kan nå Japan.

– Det här uppgraderingsprogrammet är ett tydligt tecken på Nordkoreas beslutsamhet, säger Joel Wit, vid forskningsinstitutet till AP.

Bygger stor anläggning

Enligt forskningsinstitutet 38 North har den nordkoreanska militären jämnat byn Taepodong med marken för att göra plats för en ny rakethall med rum för större vapen än tidigare. Enligt analytikerna kommer byggnaden att bli dubbelt större än liknande anläggningar i andra delar av landet. Basen beräknas bli klar kring 2016-2017, enligt 38 North.

Retar upp militären

Men den amerikanska analysen av missilbasen har retat upp den nordkoreanska militären. Nu hotar landet med att bygga ut sitt kärnvapenprogram som svar på den amerikanska "fientligheten", som Nordkorea beskriver USA:s analys, enligt CNN.

– Vi har haft tillgång till nukleär avskräckning på grund av USA:s fientliga politik. Den kommer vi att utveckla och förstärka så länge som den här fientliga politiken fortsätter, säger en oidentifierad talesman för Nordkoreas utrikesministerium, enligt CNN.

Hotar med anfall

Landet hotade också med ett anfall i självförsvar.

– Om USA fortsätter med sina sanktioner och påtryckningar trots våra fredsälskande ansträngningar kommer vi att tvingas vidta motåtgärder i självförsvar, säger talesmannen.

USA:s toppsändebud Glyn Davies kallar Nordkoreas planer på ett tredje kärnvapentest för ett "misstag" och en "missbedömning", enligt CNN.