Skandalhuset som värden glömde

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2001-10-02

Hyregäst fick själv betala för rör som var nära sprängas

Hyreshuset i Enskede är ett spökhus – för hyresgästerna.

Det finns ingen värd och ingen fastighetsförvaltare. Ingen som sköter huset, ingen som tar emot hyran.

– I går var jag tvungen att ta hela min hyra och betala rörmokaren för att stoppa vattenläckan i källaren, säger hyresgästen Hasse Larsson.

betalade läckan själv Hasse Larsson är en av de illa utsatta hyresgästerna i skandalhuset vid Odelbergsvägen i Enskede utanför Stockholm. Det här röret höll på att sprängas i samma källare som flera ungdomar hyr rym.

Läget var akut dramatiskt på måndagsmorgonen. En genomrostad vattenledning höll på att sprängas. Vattnet hade då droppat ymnigt i hinkar under lång tid.

Nere i den hotade källaren bor för övrigt ungdomar i ”övernattningsrum”. Offer för den skriande bostadsbrist som alltsomoftast leder till den här sortens uthyrningar i Stockholmsregionen.

Nu begär hyresgästföreningen tvångsförvaltning av skandalhuset, vars ägare, Torkladan AB, inte går att få tag på. Sedan i juni saknas också fastighetsförvaltaren, som sagt upp avtalet med den flydda värden.

– Jag har aldrig varit med om ett ärende där vi faktiskt saknar personer som motpart, säger hyresgästföreningens jurist Anita Bölin.

Skulder för 16 miljoner

Torkladan AB har, enligt hyresgästföreningen, skatteskulder hos kronofogden samt skulder i bolåneinstitut och för värme på totalt 16 miljoner kronor.

Bakgrunden:

Hyreshuset ägdes länge av en äldre värd. På senare år har fastigheten kommit in i en serie snabba klipp.

I oktober 1997 såldes det, tydligen inom samma men namnbytta bolag, för nio miljoner kronor.

Hyregästföreningen misstänker att skatteplanering ligger bakom affären.

– Jag har en lya på 42 kvadrat, säger Hasse Larsson. Vi är ett 30-tal hyresgäster. Folk har skickat sina hyror rätt förvirrat, lite hit och dit. Men vi ska nu deponera hyrorna hos länsstyrelsen. Min etta kostar 3 316 kr/mån, lite mindre än jag nu tvingades lägga ut för läckan. Men vad ska man göra, det här är ju rena snurren.

Ägaren finns i London

Torkladan AB har en adress på Kungsgatan, men där hittar man ingen ansvarig. En annan adress går till Holland.

I företagsregistret finns anmärkningen att bolaget saknar ”i Sverige bosatt person som är bemyndigad att ta emot delgivning”.

Aftonbladet lyckas nå företagets revisor, Peter Reiner:

– Jag håller med om att detta är frustrerande och har påtalat situationen för ägaren som finns i London. Han påstår att en ny förvaltare är utsedd. Mer vet inte jag – och som revisor har jag ju dessutom tystnadsplikt.

Lennart Arnstad

Följ ämnen i artikeln