Förtroendet för byggarna har spruckit

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-01-31

Först mögelelände i nybyggda Hammarby sjöstad.

Sedan fuktskador och mera mögel i nybyggda Moderna museet.

Och nu spricker nybyggda broar på Tvärbanan.

Det måste bli stopp för allt byggfusk och slarv.

Visserligen pågår ännu en utredning om den sprickande betongen och den bristfälliga armeringen i broarna.

Men det går faktiskt inte att komma med undanflykter. Ansvaret vilar tungt på både beställare, konstruktörer och byggföretag.

Jag har tidigare hävdat att hårt stressade byggarbetare, giriga entreprenörer, dålig byggkontroll och slarvigt snabbjobb är några av orsakerna till att sjuka hus ännu byggs i Sverige.

Jag törs hävda det efter att i Aftonbladet ha skrivit hundratals artiklar om mögelskadade hus och drabbade människor ända sedan början av 80-talet.

Det är obegripligt att vi ska få dessa skador i ett Sverige som ändå har så internationellt vitsordade byggare och är så tekniskt framstående i den här branschen.

I Hammarby sjöstad skyllde Skans-ka på det myckna regnandet. Ett av världens största byggföretag överraskades alltså av att det kan regna när man bygger och att man därför lämpligen bör skydda byggmaterialet.

I fallet med den inställda Tvärbanans spruckna konstruktioner finns ännu inga svepande ursäkter från NCC och Skanska. Det är ju bra. Men ändå måste det vara genant för dem att broarna kan spricka.

Precis lika genant som när Tranebergsbron försenades för att parterna där inte kunde komma överens om vem som bar skulden för dålig grundsättning.

Vi vanliga medborgare bara gapar förundrat. Sprickor, grundskador, fukt, mögel "

Inte är det särskilt svårt att förstå att även förtroendet för byggarna spricker. Och för SL, som väl bör ha haft nog med trafikantbekymmer denna vinter.

I dag byggs Tvärbanan ut djärvt med en lång svängig betongviadukt från Gullmarsplan ner mot just Hammarby sjöstad.

Sänd dit sprickspanarna. I god tid!

Lennart Arnstad

Följ ämnen i artikeln