Löfven och Reinfeldt i DDR-bråk

Uppdaterad 2014-09-07 | Publicerad 2014-09-06

Fredrik Reinfeldt sågar Stefan Löfvens jobbpolitik - och pratar i samma veva om DDR där "en hel del inte hade något att göra"

S-ledaren kallar påhoppet smaklöst och historielöst.

– Det är så klart ett uttryck för ren desperation, säger Löfven.

Alliansen valspurtade i dag i Kungsträdgården i Stockholm. Partiledarna kallade till pressträff en dryg timme innan - för att tala om skillnaden i regeringens och de rödgröna partiernas jobbpolitik. Det presenterades inga nyheter men upprepades vallöften till småföretagarna om sänkta kostnader och förbättrad infrastruktur.

”Blir en jobbmatch”

Alliansledarna hade ändå sammanställt ett häfte med rubriken "Vägvalet: Fler eller färre jobb".

– Jobben är den viktigaste frågan i valets slutspurt och vi vill naturligtvis berätta hur vi ser på skillnaden på oss och våra motståndare. Där vi bedriver en arbetslinje och där dom mer ägnar sig åt vad de kallar för jobb men som de verkligen menar är bidrag och åtgärder via Arbetsförmedlingen, som vi tror är skadligt för Sverige, säger KD-ledaren Göran Hägglund.

Med bara en vecka kvar till valet lägger regeringspartierna in i en extra växel.

– Nu börjar sista veckan och det blir en jobbmatch. Vi tänker ta den jobbmatchen utifrån vad vi menar med jobb. För oss har 300 000 fler jobb inneburit varaktigt ökad sysselsättning, säger Fredrik Reinfeldt (M).

Enligt Alliansens beräkningar blir det 80 000 färre jobb med Socialdemokraternas politik, 70 000 färre med Miljöpartiets och 140 000 färre med Vänsterpartiets.

Jämförde med DDR

Statsministern gick till angrepp mot Socialdemokraternas förslag om traineejobb för arbetslösa ungdomar upp till 25 år. Enligt Reinfeldt är det ett sätt att dölja arbetslösheten.

I samma veva pratade han om DDR - där det inte fanns någon arbetslöshet men där "en del inte hade något att göra".

– De ska inte utföra reguljära arbetsuppgifter, de har inte den typ av utbildning som krävs och de behöver tas omhand av utbildade. Ändå ska de ha kollektivavtalsenlig lön, säger Reinfeldt och fortsätter:

– Syftet är att de ska bli uppsatta som sysselsatta. Enda drivkraften är att dölja arbetslösheten.

"Smaklöst och historielöst

Stefan Löfven reagerar kraftigt på uttalandet.

– Det är beklämmande att statsministern säger att det inte är ett riktigt jobb att vara undersköterska i vården. Det är extra provocerande när det kommer från en person som i vuxen ålder själv aldrig haft ett jobb utanför politiken.

Att han väver i DDR i sammanhanget kallar han historielöst.

– Att jämföra jobb och utbildning för 32 000 unga med en kommunistdiktatur är smaklöst och historielöst. Det är så klart ett uttryck för ren desperation.

Fackförbundet Kommunal är också starkt kritiska och kallar uttalandet för "historielöst skitsnack". Förbundet menar att regeringen själva har initierat en identisk satsning - och syftar på "jobbpakten".

– När Socialdemokraterna nu tar upp det är det plötsligt öststatsfasoner och inget innehåll. Jag tycker det är jättefräckt, säger ordförande Annelie Nordström.

Talade generellt om DDR

Fredrik Reinfeldts pressekreterare Markus Friberg sa efter pressträffen att statsministern pratade "generellt" om DDR och inte i jämförelse med Socialdemokraternas traineejobb.

– Han pratade om hur jobbpolitik kan utformas.

Varför blandade han in DDR om det inte var en vink till S politik?

– Jag tänker inte tolka det.

Vad säger du om kritiken från Kommunal - att regeringen har initierat samma satsning?

– Så är det inte. Deras traineeprogram är tillfälligt, 12 månader, och dessutom 100 procent statligt subventionerat. Vår är ingen arbetsmarknadsåtgärd på det sättet eftersom arbetsgivaren är med och betalar.

”Inte stressade”

Hittills har det varit stora skillnader i opinionsmätningarna. I senaste Aftonbladet/ United Minds är skillnaden mellan det rödgröna blocket och Alliansen 9 procentenheter. Samma dag publicerade Svenska Dagbladet sin Sifo med ett halverat gap på 4,5 procentenheter.

– Sett över några veckor så har det krympt och i några mätningar så är det rejält. Från valrörelsens start fram till nu har Alliansen vind i ryggen. Rödgröna krymper. Det är sista veckan som valet avgörs, säger Björklund.

Hur stressade är ni?

– Vi är inte stressade men tycker att det är viktigt hur Sverige styrs i framtiden. Vi kommer att använda all vaken tid framtill att vallokalerna stängs för att berätta om hur vi bygger Sverige ännu bättre och hur de olik alternativen ser ut, säger Hägglund.

Kommer ni kunna hinna ikapp?

– Definitivt, det är öppet race nu. Två miljoner människor har ännu inte bestämst sig. Det krävs i den senaste mätningen i Sifo bara 130 000 personer för att byta sida för att Alliansen ska gå segrande ur det här. Ju mer vi pratar om innehållet i det vi vill göra för jobben, miljön och landsbygden, desto bättre går det för Centerpartiet och Alliansen, säger Annie Lööf (C).

Följ ämnen i artikeln