Skatteverket: Nedfrysta ägg okej som löneförmån

Publicerad 2014-11-14

Apple och Facebook erbjuder kvinnliga anställda att frysa ned sina ägg – för att kunna fokusera på karriären.

Nu öppnas den kontroversiella möjligheten även i Sverige: Skatteverket har godkänt nedfrysning av ägg som löneförmån.

– Det kan upplevas som ett tryck, säger fertilitetsprofessor Outti Hovatta.

Outi Hovatta. Foto: Ulf Sirborn/ Karolinska institutet.

I oktober rapporterade NBC News att företagen Apple och Facebook erbjuder sina kvinnliga medarbetare att frysa ned sina ägg för att de inte ska känna brådska med att skaffa barn, och kunna fokusera på karriären.

Hittills endast medicinska skäl

Hittills har svenska kvinnor erbjudits möjligheten inom offentligt finansierad vård enbart om det funnits strikt medicinska skäl.

Men nu har svenska Skatteverket meddelat att det är fritt fram för svenska arbetsgivare att erbjuda äggfrysning som skattefri löneförmån.

Flexpay, ett företag som administrerar och utvecklar arbetsgivares förmåner, har gjort förmånen tillgänglig för ungefär 200 000 medarbetare på svenska företag efter Skatteverkets beslut.

– Efterfrågan på IVF i allmänhet är ökande i många företag och ett företag bad oss titta på möjligheten om äggnedfrysning. Vi har haft en lång diskussion med Skatteverket om detta, säger företagets förmånsexpert August Von Sydow.

Finns det en risk, som du ser det, för att kvinnor kan känna press från arbetsgivaren att skjuta upp barnafödande i samband med det här erbjudandet?

– Det kan absolut finnas en risk. Vi ger våra kundföretag möjligheten att erbjuda flexibla löneförmåner och det är upp till dem om de väljer att se det som en jämställdhetsförmån eller hur de väljer att se det.

Räknar med nedfrysningar 2015

Företaget räknar med att runt 50 medarbetare hos deras kunders anställda kommer att frysa ned sina ägg i en så kallad kryofrys under nästa år.

– Vi baserar det på hur många som genomgår IVF-behandlingar och på hur många intresseanmälningar som kommit in.

Totalt beräknas kostnaden för att frysa ned sina ägg hos en privat klinik hamna på runt 70 000 kronor.

– Så beroende på lön gör medarbetaren en skattebesparing på 15 000 – 40 000 kronor när det är en löneförmån, säger.

Vid 30 års ålder börjar fertiliteten normalt gå ned.

Outi Hovatta, professor och överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset, med barnlöshet som specialitet:

– Jag ser inte att det är något fel att en kvinna av egen vilja fattar ett sådant beslut, om hon anser att hon inte hinner få barn vid den ålder då man är som mest fertil. Nedfrysning av ägg kan innebära att chanserna ökar att få barn senare i livet. En ganska stor del av äggen tål nedfrysningsprocessen, och kan återföras till kvinnans livmoder. Men det är inte garanterat.

”Kan upplevas som ett tryck”

Enligt Hovatta behövs i genomsnitt sex ägg frysas ned för att lyckas få ett barn, och flera försök kan krävas.

– Chansen är 1:6. Friska ägg kan användas så länge hormonbehandlingen för slemhinnorna fungerar, vilket den gör minst upp till 70-årsåldern. Men hur hälsosamt det är för kvinnan själv är en annan fråga.

Hormonbehandlingen som krävs ökar vid hög ålder risken för hjärtinfarkt, diabetes, högt blodtryck och cancer.

– Under 50-årsåldern är det görligt. Men vi kan inte rekommendera att kvinnor börjar ta risker att försöka skaffa barn efter menopausen.

Samtidigt kan Outi Hovatta se en potentiell negativ effekt av att företag erbjuder kvinnor nedfrysning av ägg.

– Det kan kanske upplevas som ett tryck, av vissa känsliga kvinnor, att de känner att de måste stanna i arbetet och inte utnyttja den förmån som man har i Sverige till föräldraledighet.

Följ ämnen i artikeln