Del av Heliga Birgittas arm stulen

Uppdaterad 2014-09-30 | Publicerad 2014-09-29

Heliga Birgitta är skändad.

Ett gyllene relikskrin där en del av hennes arm förvaras har stulits.

– Det handlar om en del av den heliga Birgittas arm som vi hade här och som kyrkan fick 1875, säger Pater Dominik Terstriep, kyrkoherde i S:ta Eugenia katolska församling i centrala Stockholm.

Reliken i guld överlämnades till S:ta Eugenia katolska församling från Vatikanen på 1870-talet.

– Det handlar om en del av den heliga Birgittas arm som vi hade här och som kyrkan fick 1875, säger Pater Dominik Terstriep.

På måndagskvällen, strax innan åtta, stals reliken från kyrkans relikvarium. Polisen fick in larmet 20.21.

Förgyllt relikskrin

På tisdagsmorgonen är reliken fortfarande försvunnen.

– Polisen var här igår och de arbetade mycket professionellt och bra, det är det enda jag kan säga, säger Pater Dominik Terstriep.

Armen som tros komma från heliga Birgitta är innesluten i ett förgyllt relikskrin som är cirka en halv meter högt och två decimeter brett. Relikskrinet stod i en nisch i väggen inne i kyrkan och var täckt med en glasskiva.

Måste lämnas tillbaka

Norrmalmspolisen är mycket angelägen om att återfinna föremålet och vill också nå ut till den eller de som utfört stölden.

– Anledningen till att vi vill få ut det här så fort som möjligt är för att gärningsmannen ska inse att ett föremål med sådant här historiskt värde måste lämnas tillbaka, säger Kent Bäcklund vid Norrmalmspolisen.

Sent på måndagskvällen skickades information ut så att alla poliser i Sverige får information om föremålet.

– Det är något vi kallar 'Akutinfo'. Vi skriver lite kort om föremålet och vad som hänt och har också fotografier. Det är viktigt att det här hittas, säger Kent Bäcklund.

Vet du något om händelsen? Kontakta polisen på telefonnummer 114 14.

ANNONS