Har ni fe(s)t, eller?

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-06-08

inte mycket att fira När Socialdemokraternas valvaka i Stockholm hörde de första siffrorna var det jubel och segervisshet. Några timmar senare såg siffrorna inte lika bra ut och stämningen svalnade. Men det fanns fortfarande något att glädja sig åt: ”Det viktiga var framför allt att försöka hålla distansen till Moderaterna. De hade ju till och med börjat räkna med att bli det största partiet i Sverige”, sa partisekreteraren Ibrahim Baylan.

Firandet kom av sig på Socialdemokraternas valvaka.

Partiet lyckades inte förbättra katastrofresultatet från förra valet.

– Det är ingen statshemlighet att vi har haft en tuff vår, säger partisekreteraren

Ibrahim Baylan.

Målet var att göra ett bättre val än det historiskt dåliga EU-valet 2004 – då Socialdemokraterna slutade på 24,6 procent.

Länge såg det lovande ut. När det första resultatet presenterades strax efter klockan 22 i går kväll fick S drygt 27 procent och Mona Sahlin hann hålla ett segertal på S-valvakan.

– Det är plus för våra siffror, det är plus för valdeltagandet och Sverigedemokraterna är inte inne. Det känns som en himla viktig kväll, sa hon segervisst.

Men allt eftersom kvällen led tappade partiet och nådde bara samma nivå som senast.

– Vi har gått ner i varenda EU-parlamentsval. Vi hoppades vända kurvan uppåt. Nu kanske vi inte kommer så långt, men vi har hållit ställningarna och visar att vi är det stora partiet, säger Marita Ulvskog.

Både hon och partisekreteraren Ibrahim Baylan valde i stället att fokusera på Moderaternas bakslag. För även om valresultatet blev en besvikelse, var lättnaden stor över att Moderaterna inte blev största parti.

Efter Socialdemokraternas opinionsras, AMF- och LO-skandaler, fanns det många inom partiet som befarade att LO-medlemmarna skulle välja sofflocket.

– Det viktiga var framför allt att försöka hålla distansen till Moderaterna. De hade ju till och med börjat räkna med att bli det största partiet i Sverige, säger Ibrahim Baylan.

Mellins mening

D?et viktigaste för Mona Sahlin, som gör sitt första val som partiledare, var att Socialdemokraterna behöll sin position som största parti. Motsatsen hade varit katastrof. Nu får S exakt samma resultat som i EU-valet för fem år sedan. Det är mediokert i ett konjunkturläge där de hoppats att regeringen skulle backa.

Följ ämnen i artikeln