”Vänta med vaccineringen tills du fött barnet”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-30

Jan Liliemark, professor på Läkemedelsverket, chattade om vaccinet mot svininfluensa

susanne säger: Jag fick inte fågelinfluensan eller nån annan farlig influensa inte mina barn heller hur ska vi göra känner mig såå kluven?
Jan Liliemark säger: Vaccinera dej!
Moderator säger: Nu är Jan här och svarar på era frågor.
Anna säger: Jag väntar barn och skulle ha haft i förrgår. Jag har lyckats få en tid för att vaccinera mig idag kl 11, rekommenderar du att jag vaccinerar mig nu trots att jag när som helst kan behöva åka in till förlossning? Jag har hört att man kan bli sjuk av vaccinet? Finns det några risker för min bebis?
Jan Liliemark säger: När det är så nära förlossningen så skulle jag vänta tills barnet är fött. Han/hon får antagligen ändå ingen nytta av vaccinationen så tätt inpå förlossningen och du vill ju inte heller riskera att få feber. m.m. mitti förlossningen.
Kenth karlsson säger: Har haft hosta i 6 veckor,äter penicilin ska jag vaccinera mig?
Jan Liliemark säger: Man ska inte vaccinera sej när man är infekterad, men om du är frisk nu och bara tar pencillin så går det bra.
Saga säger: Finns det data på hur människor som är vaccinerade skyddas mot influensa (vanlig respektive svininfluensa)? Alltså hur pass effektivt vaccin mot influensor är.
Jan Liliemark säger: För den nya influensan finns ännu inga data just eftersom den är ny, men baserat på erfarenheter från tidigare influensavaccineringar ser det ut som att skyddet är mycket bra - minst 90% skyddas. Även övriga har sannolikt ett visst skydd också.
Tomas säger: jag tog vaccinet igår men hur länge dröjer det till man har skydd
Jan Liliemark säger: sannolikt 1-2 veckor, lite varierande från person till person.
Roland Pihl säger: Jag tog en spruta för några år sen mot den s.k. assiaten och blev mycket sjuk, hög feber och svullen i hals i 13 dygn.För tillfället är jag ganska förkyld och slemmig i halsen. Jag äter medecin mot mitt höga blodtryck och känner mig rent ut sagt skitdålig. Skall jag ta en spruta iaf, eller ??
Jan Liliemark säger: Vänta tills förkylningen gått över och du mår bättre. Man ska inte vaccinera sej när man är infekterad.
Robert säger: Hur farligt kan det verkligen vara att få influensan om man har diabetes typ 1 utan att överdriva?
Jan Liliemark säger: Det är riktigt att man inte ska överdriva risken med influensan och de flesta blir inte speciellt sjuka, men en mindre andel av även unga, friak kan få svåra komplikationer och det är omöjligt att veta i förväg vilka de är. Har man typ 1 diabetes så ökar risken dessutom något. Sedan ska vi inte glömma bort att tidigare pandemier har kommit tillbaka i alvarligare form och det kan hända även denna gång.
blomman säger: Om man reagerat på vacciner förut med allerigsymtom hur gör man då ?
Jan Liliemark säger: Då måste man vara noga med att tala om det för den som vaccinerar. Det är inte alls säkert att det händer igen, men det är naturligtvis ökad risk för det.
Christian säger: Vad har du att säga till dem som tycker hela grejen med nya infuensan är överdriven och tackar nej till vaccin?
Jan Liliemark säger: Var och en måste göra sin egen bedömning, men 2 saker ska man inte glömma bort: Den här influensan förefaller drabba även unga, tidigare friska i högre utsträckning och vi vet inte om det vi ser nu är allt eller om det kommer en alvarligare 2:a våg av influensan.
Mackan säger: När bestäms det hur många doser som behövs?
Jan Liliemark säger: Det är nog den svåraste frågan ust nu. Barn (som fått halv dos), och riskgrupperna bör i alla fall få 2 doser. För resterande hoppas vi kunna svara inom någon/några månader. Man kan i varje fall avvakta med den andra dosen till vi vet närmare.
Pernilla säger: Hej. Jag är gravid i vecka 23 och jag vet inte hur jag ska göra med vaccinet. finns det någon risk för att det kan skada barnet?
Jan Liliemark säger: Det finns inga kända risker för barnet. Däremot är det väldigt bra för barnet när det är nyfött om du har vaccinerat dej under graviditeten eftersom han/hon då har ett visst skydd med sig.
Moderator säger: Tiden rinner i väg. Vi tar en sista fråga.
Anna säger: Har läst om man tar smärtstillande så verkar inte vaccinet äter smärtstillande. vaccin eller inte?
Jan Liliemark säger: Det finns en teoretisk risk för att vaccineffekten skulle kunna försämras något om man tar smärtstillande, men det finns därför absolut ingen anledning att avstå från vaccinationen. Om du får svår värk när du inte tar dina mediciner så behöver du heller inte avstå från dem bara för att du vaccinerat dej.
Moderator säger: Tack alla läsare för frågorna och tack Jan Liliemark för alla svar.

Följ ämnen i artikeln