ESA-expert: ”Jag tror det finns liv i rymden”

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-12-19

Sol- och solsystemsexperten Herman Opgenoorth svarar på läsarfrågor

ESA:s expert på solen och solsystemet chattade med aftonbladet.se:s läsare.

Bland annat avslöjar han att tidsresor är teoretiskt möjliga, och att det förmodligen funnits liv i rymden.

Herman Opgenoorth säger: Hej, jag heter Hermann Opgenoorth och finns här för att svara på frågor om solsystemet.

Fire away...

Linus säger: Hej, När solen kollapsar hur länge tar det tills vi märker det?// Linus

Herman Opgenoorth säger: Om vi finns kvar ganska omgående, efter ca 8 sekunder...

simone säger: Hejsan.

jag har en anjenäm fråga åt dig.Hur är livet utanför jorden? Tror du att det finns levande varelser förutom oss människor? Tacksam för svar. Mycket vänliga hälsnigar Simone

Herman Opgenoorth säger: Vet ej HUR det är, eftersom vi känner till bara våra livsformer. Jag tot att det finns liv där ute, men om det finns samtidigt med oss är den stora aågan. Tden är lika långt som rymden är stort

Micke Laholm säger: Hej Herman, jorden snurrar ju runt solen. men inte på samma grad hela tiden. o det gör väl att klimatet förändras därefter med i sakta men säker takt. eller har jag fel?

Herman Opgenoorth säger: Jorden kommer lite längre ifrån på sin bana, men det är normalt. Klimatförändringana beror på förändringarna på och i solen, och på jordens atmosfär

Sara säger: Vad är vitsen med rymdforskning, är det rimligt att lägga ned så mycket pengar på det?

Herman Opgenoorth säger: Vad är vitsenm ed att begriper sin omvärld, och vad är det värd för en bonde att veta var vattnet till sin gård kommer ifrån. Hur mycket är det värd att förstå hur vi kom till, och vad det kommer att bli av oss och jorden, svara själv...

Tom säger: Hej har en fundering, Det är vakum i rymden ? Ingen friktion ? Hur får man saker o röra på sig då dit man vill ?

Herman Opgenoorth säger: Man bara puuar på dem, men det är svårare att stoppa dem eftersom inget hindrar de att fortsätta, som Christer märkte snabbt när han la undan sitt verktyg här om dagen.

Laila säger: Tycker du att det var rätt att utesluta Pluto ur solsystemet bara för att den är liten?

Herman Opgenoorth säger: Ja det var det, eftersom det var fel från början att ta den med. Inget ont sagt om småfolket, men hade vi behållit Pluto, hade vi nart haft flera hundra planter i Oort molnet.

Christ säger: Kan man bosätta sig på månen?

Herman Opgenoorth säger: Kan kan man, men de är nog värra än sydpolslägret. Man kan ju sällan gå ut, och strålningsbelastningen är väldigt hög den 2/3 delar av tiden man är utanför jordens magnetosfär, som håller undan den värsta strålningen.

Malin säger: Dom pratar om att bygga ett samhälle på månen för att sen ta sig vidare till Mars? Men varför? Hur och vem vill bo där?

Herman Opgenoorth säger: Jag tror personligen inte att man ska vara på månen först för att ta sig till Mars.

Det gör liten nytta att vara på en måne och sedan gå vidare. Läs mellan raderna och förstå att det kan vara mera politik i månprojekt än vad det är forskning. Mars är också ganska långt bort i rymd och tid, så månen uppfyllar vilkoren att åstadkomma något snabbare...

Gabriel Holm säger: Varför är det ett så stort jippo fortfarande att bara åka upp i rymden det var ju trors allt över 40 år sen man var där först, borde det inte ha utecklats mer?

Herman Opgenoorth säger: Helt rätt, det finns många som anser att ISS är och alltid har varit en återvändsgränd, men en dyr sådan.

Bo säger: Är Solen varm i rymden

Herman Opgenoorth säger: Ja väldigt varmt, eftersom det finns inget som tar emot värmen och fördelar den. Direkt solstrålning är det största problemet för satelliterna och de måsta kylas ner med avstrålningskroppar på skuggsidan.

Hur känns det att kunna ha världen i dina händer? säger: Om ni hadde sett annat liv i rymden ,hadde ni berättat om det eller hadde det varit hemligstamplat?

Herman Opgenoorth säger: Det hade nog varit en stor nyhet. Sådant går inte att hemligstämpla, eftersom de flesta forskare är ganska egna karaktärer, deras kunskap och dess spridning går ofta före allt annat.

Linus säger: Tror du vi kommer att starta ett samhälle på Mars?

Herman Opgenoorth säger: Ja jag tror det, men det kommer att ta mycket längre tid är vad de ansvariga säger idag. Många frågor, framförallt solen strålning under de aktiva utbrott är än så länge för lite förstått, och sannoligen kommer vi att förlora många astronauter på vägen till Mars, tills man inser att det behövs mera grundläggande forsknong först. Men på sikt kommer man att lyckas, men jag tror inte att du eller jag kommer att uppleva detta.

Rickard säger: Vad tycker du om de teorier som säger att människan aldrig varit på månen/ i rymden?

Herman Opgenoorth säger: Se mitt svar lite längre upp. Det är alltför många forskare inblandade, och de är lite svåra att kontrollera, annars våre de inte forskare...

Jennifer säger: Hej! Jag undrar, om man ser två soluppgångar varannan timme eller vad det nu är, då man är uppe i rymden, betyder det att man där uppe uppfattar tiden på jorden som mycket snabbare? Att en vecka där nere är som tre timmar där uppe?

Herman Opgenoorth säger: Nej en timme är som en timme även där, om man inte åker mycket snabbare, närmare ljushastigheten. Att man ser flera solupgånger är inte värre än att flyga till

Asien på vintern, då ser man också två soluppgånger, eftersom man kommer så långt norröver. Tden räknas ju bara på jorden efter antal solhöjdpunkter, dvs 24 timmar

mellan sådana.

Moderator säger: Nu kommer sista frågan

alien säger: Är tidresor möjliga?

Herman Opgenoorth säger: Jag skulle säger att de är enbart teoretiskt möjliga, dvs alla partiklar av ett farkost kanske kommer fram någon annarnstans i en annan tid om man använder sig av sk wormholes.

Men man kanske är lite annorlunda sammansatt, när man kommer fram, så det verkar vara en dålig lösning för en organisk kropp som våran.

Herman Opgenoorth säger: Tack, det var kul att få veta vad ni undrar över, mycket roligt. Hälsningar, Hermann

Moderator säger: Tack så mycket Herman, och stort tack till alla som varit med och ställt frågor.

Följ ämnen i artikeln