200 munkar gripna

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-09-27

Stora razzior mot kloster i Rangoon

Under natten till torsdagen trappade Burmas militärjunta upp försöken att avstyra protesterna mot regimen.

200 munkar greps och två kloster i huvudstaden Rangoon utsattes för razzior av säkerhetsstyrkorna.

Munkarna, som leder de största protesterna på 20 år mot militärjuntan, greps i gryningen efter att militären avlossat flera varningsskott och använt tårgas mot demonstranterna.

En avhoppare från militärjuntan uppges också finnas med bland de gripna.

Även två högt uppsatta medlemmar av oppositionspartiet Nationella demokratiförbundet (NLD), som leds av Aung San Suu Kyi, greps i Burma under natten.

Greps av säkerhetsstyrkor

De gripna, partitalesmannen Myint Thein och ledande medlemmen Hla Pe, greps av säkerhetsstyrkor i sina bostäder, sade en partifunktioner.

En talesman för NLD i Bangkok bekräftade gripandena och sade att Myint Thein troligen gripits på grund av frispråkiga kommentarer till medier.

– När utländska medier ringde honom med frågor så var han kritisk till regimen, sade talesmannen Zin Linn i Bangkok uppger TT.

Aung San Suu Ky uppges inte ha gripits utan befinner sig fortfarande i sitt hem under husarrest.

Flera döda

På onsdagen trappade militären upp våldet och flera skott avlossades mot demonstranterna. Enligt burmesiska myndigheter ska en person ha dödats.

Men enligt en Norgebaserade radio- och tvstationen Democratic voice of Burma. Ska minst fem människor ha dödats av militären.

Vid ett extramöte på onsdagskvällen uppmanade FN:s säkerhetsråd Burma att ta emot världsorganisationens sändebud Ibrahim Gambari. Samtidigt signalerar Kina att inga sanktioner mot militärdiktaturen kommer på fråga.

FN-sanktioner mot Burma vore inte ”behjälpliga” i att lösa det spända läget i landet, klargjorde Kinas FN-sändebud Wang Guangya enligt AFP efter mötet sent på onsdagskvällen svensk tid.

Eftersom Kina har vetorätt kunde säkerhetsrådet därmed inte komma så mycket längre än att uppmana Burma att ta emot Gambari, som nu ger sig av till Asien i hopp om att släppas in i landet. Rådet enades också om en standardformulering att Burmas militärregim bör visa återhållsamhet mot demonstranterna på Rangoons gator.