”Ni har väldigt stora hjärtan”

Publicerad 2014-01-04

Mustafa Ahamat och hans tvillingbror Muhammed Ahamat, båda 50 dagar gamla.

Aftonbladets kampanj Kriserna vi glömde ger enorm respons. I Malmö skänkte två barn sina glasspengar och till Carina Bergfeldt och Andreas Bardell som rapporterar från krisländerna strömmar reaktionerna in.

– Våra läsare har väldigt stora hjärtan, säger Carina Bergfeldt.

Fyra av fem tillfrågade svenskar vet att det pågår en stor kris i Syrien. Men runt om i världen pågår samtidigt humanitära katastrofer som hamnat i medieskugga. Därför driver nu Aftonbladet, tillsammans med SOS Barnbyar och Läkare utan gränser, kampanjen "Kriserna vi glömt".

Viktigt uppdrag

Aftonbladets reporter Carina Bergfeldt och fotografen Andreas Bardell besöker länderna Tchad, Burundi och Swaziland för att uppmärksamma tre av de kriser som hamnat bortom rubrikerna och göra dem kända för världen.

– Det är ett viktigt uppdrag eftersom givarbenägenheten ökar när katastrofer uppmärksammas, säger Maria Trägårdh, projektchef på nyhetsredaktionen.

Och att pengarna som skänks verkligen gör skillnad råder det inga tvivel om. 50 kronor räcker till exempel för att betala specialmat till ett undernärt barn i två veckor. Kampanjen startade på julafton 2013 och har redan samlat in över 750 000 kronor.

– Alla pengar går oavkortat till SOS Barnbyar och Läkare utan gränser som arbetar på plats i de krisdrabbade länderna. Förutom kostnaden för betalsystemen på fem procent, säger Maria Trägård.

Engagerar många

Engagemanget för kampanjen har inte låtit vänta och på Facebook och Twitter har den delats flitigt. Komikern William Spetz skriver: "När media slutar skriva om en katastrof betyder det inte att det blir bra. Vi behöver göra mer".

I Malmö skänkte två pojkar sina glasspengar efter att ha sett bilderna på barn i skriande behov av omvärldens hjälp.

– Min sexåring och jag satt i soffan när han plötsligt frågade vad han kunde göra för att hjälpa. Han förstod att barnen svalt och ville skicka ner mat till dem, säger mamma Jessica Pettersson.

Skänkte glasspengarna

Hon förklarade att det inte gick att skicka ner köttbullar till Tchad men att han kunde hjälpa genom att skänka pengar till kampanjen. Då skänkte han sina glasspengar.

– Kampanjen gör att problemen blir konkreta och vi bär nog alla en känsla av att vilja hjälpa andra om vi kan det, säger Jessica Pettersson.

Carina Bergfeldt och Andreas Bardell, som rapporterar från de krisdrabbade länderna har fått en enorm respons.

– Våra läsare har väldigt stora hjärtan och de blir självfallet väldigt ledsna när barn dör. Det ska inte ske vare sig i Sverige eller Tchad, säger Carina Bergfeldt.

Läs bloggen här!

ANNONS