Larm om svartslaktat kött på restauranger

Publicerad 2013-07-20

Inspektörer hittade 25 kilo misstänkt kött i kyl

Hittade 25 kilo svartslaktat kött i restaurangens kyl.

Kött från sjuka djur säljs billigt till restauranger och pizzerior, enligt en anmälan.

Vid inspektion på en restaurang hittades över 25 kilo misstänkt svartslaktat kött gömt i kylen.

– Den övergripande största risken med att äta svartslaktat kött är salmonella, säger Malin Engdahl på Livsmedelsverket.

Kött från sjuka eller skadade kor som nödslaktats serveras på restauranger runt om i Hässleholm, enligt en anonym anmälan till miljökontoret i kommunen, skriver nsk.se.

När inspektörer kom till en av restaurangerna som pekats ut betedde sig personalen konstigt och flera personer rusade ut på lagret och gården.

Sprang efter personalen

Inspektören Kristoffer Banasiak sprang efter.

– Då såg jag mig omkring och upptäckte en kylbänk som enligt innehavaren var trasig och skulle kastas. Men jag tittade in i den och hittade fryst kött och en kebabstock som var till hälften grillad, säger Kristoffer Banasiak till nsk.se.

Ville inte säga vem som sålt köttet

Personalen sa först att köttet tillhörde en anställd.

Sedan ändrade de historien och sa att köttet köpts för 45 kronor kilot, men vägrade berätta vem som sålt det.

25,5 kilo kött beslagtogs och nu väntar man på att ägaren eventuellt ska visa kunna upp relevanta handelsdokument. Annars förstörs det.

Strikt regelverk

På Livsmedelsverket ser man allvarligt på misstankarna.

– Regelverket kring slakt är väldigt strikt och det är mycket allvarligt att göra på annat sätt. Slakt ska ske på ett hygieniskt sätt och det måste vara rent för att undvika tarmbakterier. Det är också väldigt allvarligt ur djurskyddssynpunkt, säger Malin Engdahl, enhetschef på kontrollavdelnigen på Livsmedelsverket.

600 kronor för att få död ko hämtad

Kostnaderna för att bli av med sjuka och skadade djur kan bidra till att lantbrukare löser problemet på annat sätt.

I det här fallet ska lantbrukare ha gett bort köttet gratis för att slippa betala för "kadaverhämtning".

– Numera kostar det 600 kronor att få en död ko hämtad medan det kostar 4 500 kronor för en häst, säger, Sven-Inge Svensson miljöchef i Hässleholm, till nsk.se.

Miljökontoret i Hässleholm har anmält fallet till polisen, länsstyrelsen, Livsmedelsverket och länsveterinären.