Sista chansen för Steinbrück

Publicerad 2013-09-01

BERLIN. 90 minuter, fyra tv-kanaler – och 20 miljoner tittare.

I kväll drabbar Angela Merkel och utmanaren Peer Steinbrück samman i den enda tv-duellen inför tyska valet om tre veckor.

Många ser kraftmätningen som Steinbrücks sista chans att ta upp kampen mot Tysklands populära förbundskansler.

Han är en politisk slugger som inte drar sig för att säga vad han tycker.

När socialdemokraten Peer Steinbrück i kväll möter Tysklands förbundskansler Angela Merkel i den enda tv-duellen inför tyska valet är det i direktsändning, inför 20 miljoner tittare. Ett upplägg som kan göra vem som helst knäsvag.

Millimeterpreciserat upplägg

Tyska medier kallar debatten för Steinbrücks sista chans att hämta in Merkels försprång. Med tanke på att hans parti SPD på sin höjd får 25 procent i opinionsmätningarna – att jämföra med omkring 40 procent för Merkels CDU – så lär det bli en tuff match.

Den 90 minuter långa debatten sänds i fyra kanaler samtidigt och väntas ses av närmare 20 miljoner tyskar. Reglerna är stenhårda. Avståndet mellan kandidaterna är uppmätt på centimetern. Var kamerorna ska stå har förhandlats fram mellan tv-bolagen och partierna. Och för att ingen ska få mer utrymme än den andra klockas Merkels och Steinbrücks svar på sekunden.

Framför allt: inga fusklappar är tillåtna.

– Det är ett strikt format som inte ger mycket utrymme för improvisation. Men en av de fyra utfrågarna kommer från underhållningsvärlden, många hoppas att han ska lätta upp det hela med lite mindre formella frågor, säger Johannes Kuhn, politisk redaktör på Süddeutsche Zeitung.

Merkel får sista ordet

Peer Steinbrück har gått hårt åt Angela Merkel i valrörelsen och anklagat henne för att vara passiv och tom på idéer. Merkel, å sin sida, har knappt nämnt sin motståndare vid namn. Ikväll tvingas hon lägga den strategin åt sidan.

Lotten har avgjort att Steinbrück får första frågan och Merkel den sista. Frågorna ställs av fyra programledare och är uppdelade på fyra temaområden: aktuellt, arbete och sociala frågor, finanser, säkerhet. För varje fråga får kandidaterna 90 sekunder på sig att svara.

Om Steinbrücks tapperhet räcker för att övertyga osäkra väljare återstår att se. Men att tro att duellens utgång kommer att göra mirakel för SPD är dumdristigt, enligt Johannes Kuhn.

– Det är klart att det kan ha betydelse för det ganska stora antal som inte bestämt sig än. Men frågan är om det finns någon verklig chans för Steinbrück, med tanke på hur tydligt försprång CDU har, säger han.