Tunisiensvenskarna kvar i fängelset

Uppdaterad 2015-04-15 | Publicerad 2014-01-21

Anhöriga: Från och med idag kan UD sätta större press på Tunisien

De två svenskar som sitter fängslade i Tunisien har för femte gången fått sin rättegång framskjuten.

– Men nu har tiden gått ut för hur lång tid man får sitta i tunisiskt fängelse utan rättegång. Nu hoppas vi att UD sätter större press, säger Christian Franzetti, en av de anhöriga.

I december var det andra julen som Daniel Bakke, 38, och Per-Åke Helgesson, 56, tillbringade fängslade utanför Tunis, misstänkta för förberedelse till väpnad kidnappning, ett brott som kan ge mellan 12 och 20 års fängelse.

Några konkreta bevis mot svenskarna har ännu inte lagts fram och rättegången har skjutits upp vid fem tillfällen, senast idag.

Utmålas som legosoldater

Det var i november 2012 som de reste till Tunisien på ett arbetsuppdrag för en säkerhetsfirma som erbjuder skydd i vårdnadstvister och åtar sig att återförena barn som blivit kidnappade av den ene föräldern.

Den här resan skulle de två kollegorna skydda en norsk mamma inför en kommande rättegång i en vårdnadstvist om en nioårig flicka.

I tunisisk media har svenskarna utmålats som kriminella legosoldater.

– Vi vet inte vad de får för mat i fängelser. Om de utsätts för våld. Det är det värsta som föräldern att veta att ens barn lider, sa Mona Östlund, mamma till Daniel Bakke, i en intervju med Aftonbladet i december.

Besviken

Hon var också besviken över svenska UD som hon menade inte kunnat ta fram utdrag ur belastningsregistret som ska visa att de båda männen är tidigare ostraffade.

Igår skulle svenskarnas fall upp i rättegång, men även den här gången sköts den upp, till 23 januari.

– Det blir ett sjätte försök. Första gången klagade åklagaren på att han behövde mer tid, andra gången var det kaos i rättssalen och en annan gång saknades tolk, säger Christian Franzetti, Daniels bror som under det dryga året drivit fallet från anhörighåll.

Hoppet: UD

Hans hopp står nu till att UD kan sätta större press på Tunisien.

– Nu träder 14-månadersregeln in. Det är så länge man enligt tunisisk lag kan sitta häktad utan en genomförd rättegång och dom. De bryter alltså från och med idag mot sina egna lagar och då borde UD ha större mandat att trycka på.

Brodern berättar att den enda kontakt männen haft med anhöriga är via sporadiska mail som skickas via katolska nunnor som då och då tillåts besöka fångarna.

– Tunisien respekterar varken lagar eller mänskliga rättigheter. Min förhoppning står till att Sverige nu sätter ett större tryck, säger Christian Franzetti.