Centern vill höja studiebidraget

Uppdaterad 2018-08-22 | Publicerad 2008-04-25

Vill ge studenterna 500 kronor mer i månaden

Centerpartiet vill höja bidragsdelen i studiemedlet med 500 kronor i månaden.

Partiet vill också höja fribeloppet för hur mycket en student kan tjäna utan att studiemedlet sänks, från 100 000 till 150 000 kronor.

Förslagen har tagits fram av partiets välfärdsgrupp och presenteras vid ett möte med centerns förtroenderåd på fredagen, skriver Svenska Dagbladet

–?Vi vill slå vakt om studenterna. De är, tillsammans med de sämst ställda pensionärerna, grupper som vi tycker ska prioriteras fördelningspolitiskt, säger partisekreterare Anders Flanking, som leder arbetet till SvD.

500 kronor

Han tycker det är "tufft" att leva på 7?492 kronor i månaden och menar att bidragsdelen bör höjas med 500 kronor i månaden. Reformen skulle kosta statskassan ungefär 1,4 miljarder kronor om året.

Högskole- och forskningsminister Lars Leijonborg (fp) är positiv.

– Nivån ligger ganska nära det vi här på departementet arbetar med, säger Leijonborg.

Regeringen har utlovat höjda studiemedel under mandatperioden och en utredning tillsattes i höstas.

Fribeloppet

Enligt Anders Flanking bör man även höja fribeloppet så man gör det möjligt för studenter att tjäna mer pengar, utan att det påverkar studiemedlet. Och med tiden bör man helt skrota fribeloppet för att göra studerandet mer attraktiv och mindre "olönsamt", menar han.

Men Lars Leijonborg ser saken ur ett annat perspektiv:

–?Om man bara höjer fribeloppsgränsen skickar man signalen ”För att få en rimlig standard måste ni jobba extra”. Det kan leda till att studenter som egentligen borde plugga känner sig tvingade att jobba, säger han.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln