Spansk vapenaffär med Saudiarabien blir av

TT-Reuters

Publicerad 2018-09-13

Spaniens tidigare utrikesminister Alfonso Dastis skriver under ett avtal med sin saudiske motpart framför Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman och Spaniens ex-premiärminister Mariano Rajoy i Madrid i april.

Spanien kommer att gå vidare med försäljningen av 400 laserstyrda robotar till Saudiarabien, meddelade Spaniens utrikesminister Josep Borrell på torsdagen.

Spaniens nya socialdemokratiska regering backade i början av september från avtalet om försäljning, som slutits under det tidigare konservativa styret, sedan Saudiarabien och dess allierade mött massiv internationell kritik för ett flyganfall i Jemen i augusti då tiotals civila dödades.

Orsaken att den spanska regeringen vänder i frågan är att man vill hålla avtalet som slutits.

– Den här sortens vapen ligger inte bakom den typen av mer generella bombanfall likt det vi alla har fördömt, säger utrikesminister Borrell.

Spanien är en av de största vapenexportörerna till Saudiarabien enligt Amnesty International, som tillsammans med andra rättighetsgrupper vid ett möte på tisdagen uppmanade regeringen att avbryta all vapenförsäljning till landet.