Svenska partiernas reaktion på finska valet

Publicerad 2015-04-20

Svenska politiker reagerar på valresultatet i Finland.

Annie Lööf (C) gratulerar sitt systerparti till segern.

Och enligt Carin Jämtin (S) är Socialdemokraternas fjärdeplats en besvikelse.

Carin Jämtin, partisekreterare för Socialdemokraterna, var på plats hos systerpartiet i Helsingfors för att följa valvakan.

Av slutresultatet framgår att partiet backar med 2,7 procent från valet 2011 till 16,4 procent. 

– Det är blandade känslor här. Socialdemokraterna har tagit ett ansvar under fyra svåra år. Det har lett till att de som tagit ansvar drabbats av sämre väljarstöd, säger Jämtin och tillägger:

– De hade velat komma bättre än på fjärde plats.

"Enastående valrörelse"

Centerpartiets valseger gratulerades av Annie Lööf, partiledare för svenska Centerpartiet.

– Det är alltid roligt när ett systerparti når framgång. Det står helt klart att Centerpartiet i Finland har gjort en enastående valrörelse och blir nu största parti. Jag ser fram emot att fortsätta följa deras arbete och ha ett fortsatt bra samarbete mellan det svenska och det finländska Centerparitet, säger Annie Lööf i ett pressmedelande.

Moderaternas ledare Anna Kinberg Batra gratulerar Centerpartiet, säger att mycket tyder på en borgerlig regering men vill inte spekulera om vilka partier som kan hamna i den, skriver TT.

"Stenhård global konkurrens"

– Det som är viktigt är ju att Finland får en regering som kan få ekonomin att växa och jobben att bli fler. Det har varit svårt för Finland att ta sig ur den kris de gått igenom och då är det viktigt med en regering som kan genomföra nödvändiga reformer, säger Kinberg Batra.

TT: Hur viktigt är det för Sverige?

– Det är viktigt att båda våra länder, vi har mycket utbyte med varandra, är så starka som möjligt i stenhård global konkurrens, svarar Kinberg Batra.

Regeringsbildningen

Enligt Carin Jämtin vinner Centerpartiet röster på att de inte suttit i regeringen den föregående mandatperioden.

– De har varit utanför regeringen. Det är då lätt att berätta vad de skulle gjort och vad som borde göras, utan att svara på konkreta frågor, säger hon.

Regeringsbildningen i Finland är helt annorlunda än den svenska. Avsaknad av blockpolitik skapar ett nästan helt öppet fält.

– Det finns fördelar och nackdelar med båda systemen. Men när man måste ha en majoritetsregering där både yttersta högern och ytterst vänstern ska samarbeta, skapar det stämningar som inte bidragit till att förbättra finsk ekonomi och den politiska situationen. Ett sådant system skulle inte gynna Sverige, säger Jämtin.

"Samarbetet är jätteviktigt"

Statsvetaren Åsa von Schoultz säger till TT att hon tror att det blir en bred, borgerlig samlingsregering. Om Sannfinnländarna ingår i den eller inte, blir troligen klart de kommande veckorna.

Ifall det högerpopulistiska partiets eventuella delaktighet påverkar samarbetet med Sverige, avgöras ytterst av den nya regeringens politik enligt Jämtin.

– Det svenskfinska samarbetet är jätteviktigt. Vilken typ av samarbete och på vilka områden, hänger på vilken politik den finska regeringen kommer att driva, säger Jämtin och nämner säkerhetspolitiken, handel och kulturssamarbeten som några av flera viktiga områden.