Unik fågel flög vilse – hamnade i Halmstad

Publicerad 2015-06-26

På torsdagen gick larmet bland Sveriges fågelskådare.

En ren sensation satt på en gren i Halmstad.

– Det är ofattbart och osannolikt, säger fågelskådaren Anders Borggren, som spred nyheten över Sverige.

En fågel som inte alls borde finnas i Sverige dök plötsligt upp vid en kolonilott i Halmstadstrakten på torsdagen.

– En kollega på mitt arbete visade en bild på sin mobiltelefon. Den kom från hennes man som hade fått den från en kompis, som i sin tur hade fått den från sin moster. Jag kände direkt igen den som alpkaja, säger en märkbart uppspelt Anders Borggren.

Första tanken var att någon lurades. Alpkajan finns ju inte här i Sverige.

Trodde det var bild från ölstuga

– Jag trodde det var en bild från utlandet, att nån satt på en ölstuga nånstans i alperna och ville gör mig avundsjuk med en bild.

Men det otroliga hade hänt. Alpkajan satt där på kolonilotten som om den var född och uppvuxen i Halmstad.

– Först var den inte på plats, sen dök den upp som om den hörde hemma där, säger Anders Borggren.

Till vardags finns de närmaste alpkajorna i bergskedjorna Alperna och Pyreneerna, oftast på över 1500 meters höjd. Den är en orädd gynnare med röda ben och gul näbb i kontrast till de svarta fjädrarna.

”Fräsch fjäderdräkt”

Just alpkajan som numera huserar i Halmstad har en "fräsch fjäderdräkt utan något påtagligt slitage", skriver Sveriges ornitologiska förening.

När Anders Borggren väl fått syn på den agerade han snabbt.

– Jag tänkte att det här måste larmas ut och rapporteras, så jag ringde min fågelkompis Mattias Rundberg.

Han hade möjlighet att sprida budskapet och en kort stund senare gick budkavlen ut via fågelskådarnas larmsystem. Och folk flockades snabbt som gråsparvar kring ett fågelbord om vintern.

”Folk kom i horder”

– Det var en ständig ström av folk. När larmet gick ut kom folk i horder, säger Anders Borggren.

En av de som släppte vad han hade för händerna och satte sig i bilen är Olof Persson, från Särö utanför Göteborg.

– Jag ligger ganska högt upp på årslistorna (över skådade arter, reds. anm.). Ska du ha många fågelarter på ett år så får du prioritera och lägga undan allt annat, säger han.

Han stod i affären när en kompis ringde och berättade om alpkajan.

– Det var bara att lägga ner allt man sysslade med. Vi var där efter en timme.

Sent på torsdagskvällen var Anders Borggren fortfarande ute tillsammans med ornitologiska kamrater för att få skåda den rara fågeln.

– Folk väntade fortfarande på den, men vi fick inte se fågeln i kväll.

Finns i en bur i Estland

Nu kliar sig ornitologerna i huvudet. Varför är alpkajan här? En av teorierna som varit i svung är att det är varmt i alperna och kallt här, vilket kan ha lockat alpkajan norrut. Det kan också röra sig om en förrymd burfågel, men den är sannerligen ingen vanlig fågel att ha hemmavid.

– Vi har inte hittat någon i Skandinavien. Det kan finnas någon i Tyskland och det finns en i Estland. Men de är ovanliga även som burfåglar, säger Anders Wirdheim, informationsansvarig på Sveriges ornitologiska förening, till SVT.

”Det bästa som hänt”

För en normalt fågelintresserad person kan det vara svårt att förstå hur en ensam och malplacerad pippi kan dra sådan uppmärksamhet till sig. Men för de fågelskådare som samlar på arter och vill se så många som möjligt så är det givetvis stort att en art från alperna dyker upp här i norden.

– Det är ofattbart och osannolikt. Det är väldigt stort. Senast den sågs i norra Europa var i Holland år 2008, säger Anders Borggren.

Nu räknar de lokala ornitologerna med att det kommer flyga in fågelskådare från hela Norden. Och för Anders Borggren kommer det bli svårt att toppa mötet med alpkajan.

– Jag har hållit på med fågelskådning till och från sen tidiga tonåren, i 30 års tid. Det här är det bästa som hänt hittills.

”Livsfilosofiskt tacksam”

Även Olof Persson är nöjd att ha fått se alpkajan i Sverige, trots att han både bott och jobbat i alperna.

– Livsfilosofiskt är man tacksam att man har en sån här hobby. Att man kan känna en genuin glädje utan att betala en massa pengar. Många känner glädje när de hittar ett ovanligt frimärke, men vi känner det när det är en art man inte sett någon gång i Sverige.

Följ ämnen i artikeln