Larm om resistenta bakterier i hundfoder

Uppdaterad 2016-01-06 | Publicerad 2016-01-05

Hundar riskerar att få i sig antibiotikaresistenta bakterier via färskfoder som innehåller kött från kyckling eller andra fåglar.

Det visar en undersökning från Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.

– I förlängningen kan det leda till mer svårbehandlade infektioner, säger laboratorieveterinär Oskar Nilsson.

SVA har tagit 39 prover på åtta färskfodermärken från Sverige, Finland och Norge. Gemensamt för de testade fodersorterna är att de innehåller biprodukter från slakt av kyckling, kalkon eller andra fjäderfän.

Tarmbakterien E.coli kunde påvisas i alla prov. I nio av dem kunde så kallade ESBL-bildande E.coli isoleras. Att bakterierna är ESBL-bildande innebär att de innehåller ett ämne som bryter ner antibiotika.

– Vi har länge vetat att sådana här bakterier finns i kyckling. Därför började vi intressera oss för färsk hundmat med restprodukter från fågel, säger Oskar Nilsson, laboratorieveterinär vid SVA.

Kan ge svårbehandlade infektioner

Eftersom färskfodret inte värms upp innan det äts så överlever bakterierna - och hunden riskerar att bli bärare av dem.

– Man kan ha de här bakterierna utan att få några besvär, men problem kan uppstå om bakterierna orsakar en infektion eller om generna sprids vidare. Generna kan flyttas mellan olika bakterier, och i förlängningen kan de hamna hos bakterier som är mer sjukdomsspridande, säger Oskar Nilsson. 

På sikt kan detta leda till att det blir vanligare med infektioner som antibiotika inte rår på.

– I förlängningen kan vi mer svårbehandlade infektioner, säger Nilsson.

Viktigt med hygien

Rekommendationen från SVA är att hundar som får behandling med antibiotika bör undvika färskfoder. Detta eftersom de resistenta bakterierna annars riskerar att öka i omfattning.

Människor kan också bli bärare av bakterierna. Hundägare bör därför vara noga med hygienen när färskfoder hanteras.

– Man bör göra som man gör när man hanterar vanligt kött. Det är vanlig kökshygien som gäller, säger Oskar Nilsson, och fortsätter:

– Antibiotikaresistens generellt är något man bör oroa sig över. Det här bidrar nog till viss del till problematiken, men hur stort bidraget är kan jag inte uttala mig om.

ANNONS