Giftalgerna kan vara kvar en månad

Uppdaterad 2013-11-21 | Publicerad 2003-07-23

Algblomningen i Östersjön värre än förra året

Kustbevakningen kontrollerar dagligen algblomningen längs Gotlands kust.

STOCKHOLM

Algblomningen i Östersjön är värre i år än förra året.

På onsdagen drabbades även delar av Blekinges kust och vattnen runt Åland.

Det kan ta över en månad innan giftalgerna är borta för den här gången.

När molnslöjorna över Östersjön lättade på onsdagen visade SMHI:s satellitbilder att algområdet spridit sig ytterligare till områden runt Åland samt vid Blekingekusten utanför Karlskronas skärgård.

-Mycket tyder på att Skåne står i tur, säger Patrick Gorringe, oceanograf på SMHI.

Men oavsett den framtida utvecklingen är det redan nu klart att årets algblomning är mer omfattande än förra årets, enligt Gorringe.

På onsdagen täckte algerna ett brett bälte från Polen, förbi Bornholm och Karlskronas skärgård, över Öland och Gotland, längs hela Östergötlands kust, upp till Stockholms skärgård och Åland.

Värmen fortsätter

Väderprognosen för de närmaste dagarna visar på fortsatt varmt väder med svaga men växlande vindar. Det innebär att algerna kommer att vara kvar men att de kommer att ”skvalpa runt” i Östersjön, enligt Gorringe.

– Förra veckan blev vi nedringda av semesterfirare på östra Gotland som undrade vad de skulle göra. Åk till västra sidan, sa jag, och där var det helt algfritt. Beroende på vindarna kan man ofta hitta algfria områden, säger han.

Består den nuvarande vädertypen tar det en månad från det att algblomningen når sitt klimax till att den försvinner helt och hållet, berättar Gorringe som uppskattar att blomningen ännu inte har nått sin höjdpunkt.

Skulle det bli kraftiga vindar kan dock algerna lösas upp snabbare, påpekar han.

Den utlösande faktorn för dagens algsituation blev de senaste veckornas högtryck med sol, värme och svaga vindar.

Gunnar Aneer, marinbiolog på länsstyrelsen i Stockholm, berättar dock att grunden till sommarblomningen läggs redan under vintern och våren då stora mängder fosfor, ett viktigt näringsämne för algerna, frigörs från de syrefria bottnarna i Östersjön av olika bakterier.

Syrefria bottnar

Ju fler syrefria bottnar, desto mer fosfor i omlopp och därmed ökad risk för explosiva algblomningar om väderförhållandena är de rätta, förklarar han.

Syrefria bottnar beror i sin tur på att Östersjön är ett innanhav och beroende av tillströmningen av friskt, syrerikt saltvatten från Västerhavet. Tillströmningen beror på fördelningen av hög- och lågtryck över området samt att det blåser åt rätt rätt håll vid rätt tillfälle.

– De senaste tio åren har tillströmningen varit mycket dålig med undantag för i våras, säger Aneer.

Det går inte att säga att algblomningarna blivit värre med tiden, däremot att de varierar av olika orsaker som till exempel salthalt eller näringstillförsel. Ny forskning tyder på att algblomningen var betydligt värre för 7.000 år sedan än i dag, berättar Gunnar Aneer.

Algblomning

Tidigare artiklar

Per Aschan/TT

Följ ämnen i artikeln