Efter myndighetens larm: nödkana föll från plan

Publicerad 2016-04-03

Nödrutschkanan från ett Boeing 767-plan damp ned i amerikanska Andrea Selfs gräsmatta.

Vissa varianter av flygplanet, som även används av svenska charterjätten Fritidsresor, har säkerhetsbrister, enligt USAs federala luftfartsmyndighet.

– Myndigheter och flygplanstillverkare bör snabbt avgöra vilka åtgärder som måste vidtas för att förhindra att det sker igen, säger Martin Lindgren, ordförande vid Svensk pilotförening.

Johan Gauermann, operativ chef, TUIfly Nordic.

På onsdagen befann sig Andrea Self, 31, i sitt hem i Mesa, Arizona, när hon hörde en kraftig smäll.

– Och sedan skakade faktiskt huset. Det luktade som brinnande svavel, säger hon till CBS.

Nödrutschkanan, som lossnade 850 meter upp i luften, slog ned alldeles utanför huset, vilket bekräftas av USA:s federala luftfartsmyndighet FAA.

Ingen skadades i samband med nedslaget.

Historik av incidenter

Boeing 767, som bland annat används av charterbolaget Fritidsresor via bolaget Tuifly nordic, har enligt amerikanska medier en historik av liknande incidenter.

Vid årsskiftet släppte den amerikanska federala luftfartsmyndigheten FAA en skrivelse där det framgick att man hade fått in ett flertal rapporter om säkerhetsbrister då nödrutschkanor på Boeing 767-maskiner blåsts upp oavsiktligt, enligt Wall Street Journal.

I de fallen ska det ha handlat om rutschkanor som blåsts upp inne i flygplanen. Enligt Mashable skriver myndigheten att de skulle kunna ”skada passagerare, personal och utrustning”.

FAA föreslog därför åtgärder för amerikanska flygbolag att vidta. Vid årsskiftet berördes över 300 flygplan bara i USA, enligt Wall Street Journal.

Svenska bolaget: ”Vi följer alla krav”

Den amerikanska luftfartsmyndigheten kan endast ge direktiv till amerikanska flygbolag. Onsdagens händelse i Arizona utreds nu av myndigheten.

– Lyckligtvis kom ingen till skada vid den här incidenten, men myndigheter och flygplanstillverkare bör snabbt avgöra vilka åtgärder som måste vidtas för att förhindra att det sker igen, säger Martin Lindgren, ordförande vid Svensk pilotförening.

Svenska flygbolaget Tuifly nordic, som flyger för Fritidsresor, har inte nödrutschkanor som kan blåsas upp utanför planet under en flygning på sin version av 767:an. Däremot har de den konfiguration där rutschkanan finns på insidan.

– Det finns enstaka sällsynta exempel i världen där slide (rutschkana) utlösts på insidan ombord för olika flygplanstyper, det har dock aldrig hänt i Tuifly nordics 30-åriga historia. Vi har genomfört alla tekniska modifikationer som rör slider för våra flygplanstyper. Vi följer alla krav och rekommendationer från flygplanstillverkare och myndigheter, säger Johan Guermann, operativ chef.

Följ ämnen i artikeln