”Det är ett ohyggligt viktigt val – do or die”

Publicerad 2016-06-23

Just nu folkomröstar britterna om sin framtid i EU

LONDON. De mörka molnen har hopat sig och det regnar ihållande när Storbritannien ska rösta om sin framtid i EU.

Trots regnet är det en strid ström av människor till vallokalen där vi står.

En timme utanför vallokalen bekräftar opinionsläget. Ungefär lika många har röstat remain som röstat leave.

Omröstning pågår Klockan 07 i morse öppnade vallokalerna i ett regnigt London.

Klockan 07.00 i morse öppnade vallokalerna. De första väljarna stod redan och hängde på låset utanför vallokalen Baden Powell House på Queensgate i London. En av dem var Clive Bettingdon som bara har ett rätt skraltigt paraply för att skydda sig mot regnet. På bröstet bär han en Vote leave-knapp så jag behöver inte ens fråga vad han röstade på.

– EU är korrupt, odemokratiskt och inkompetent. Valet blir jämnt men vi vinner. Labourväljarna kommer att gå ut och rösta för brexit.

Han tror att det blir stora förändringar vid ett utträde.

– Vi blir ett självständigt land igen som vi varit i tusentals år. Jag hoppas Sverige och andra länder följer efter.

Är du inte orolig för ekonomin?

– Absolut inte. Cameron har ljugit hela tiden. Vi är ett av de rikaste länderna i världen med en av de starkaste ekonomierna. Vi har hållits tillbaka av en rad inkompetenta länder i Europa som Grekland, Portugal och Spanien. Listan är ändlös.

”Ohyggligt viktigt val”

Många har bråttom till jobbet och vill inte prata alls. Några säger bara snabbt vad de röstat på och går vidare. Maximilian Dunne, en yngre man i löst sittande kostym, har röstat för att stanna.

– Det är ett ohyggligt viktigt val. Do or die. Vi måste stanna kvar i EU. Det är bara okunskap som leder till att folk röstar för att lämna. Ekonomin och säkerhetspolitiken är de två viktigaste skälen att stanna.

Han tror att remain-sidan vinner men ser inte helt säker ut.

– Tyvärr finns det en massa okunniga människor. Jag är inte rädd men en brexit kommer inte att gynna de flesta av oss.

Helen Kalisky i vit kappa är tvungen att prata högt för att överrösta trafiken. Hon har röstat för att stanna.

– Vi får det bättre då. Jag vill vara del av något större i Europa. Det skapar också en bra balans mellan våra relationer med USA och Europa. Jag tror på seger för remain.

Invandringen stor fråga

Strax före att vallokalen öppnar sätter personal upp pappersskyltar med texten ”Polling Station” i stora svarta bokstäver. En skylt meddelar att lokalerna stänger klockan 22 i kväll men att alla som då står i kön får rösta.

Rowena Winkler talar med en klassisk brittisk överklassaccent. Skarpt och tydligt.

– Europa är inte så starkt som förr. Men de förändringar som behöver göras har större chans om vi gör dem från insidan. Alltför få har poängterat alla fördelar som finns med EU.

Invandringen är en stor fråga för många som vill lämna. Men för Rowena Winkler är de många EU-migranterna inte problemet.

– De som kommer hit och har samma kultur och religion är lätta att integrera. Det är värre med invandringen från utanför EU. De östeuropeer som kommer hit jobbar hårt och betalar skatt. Jag har inga problem med dem.

Bestämt sig sen länge

Mike, som inte vill säga sitt efternamn, är av precis motsatt åsikt.

– Jag har röstat lämna därför att det är bättre för demokratin och för att vi äntligen ska få kontroll på invandringen. Vi kan inte hålla på och släppa in folk i den omfattning som vi gör.

Alla vi pratar med säger att de bestämt sig sedan länge och att det inte varit något svårt beslut. Katherine Longey anländer till vallokalen i joggingkläder och utan paraply. Hon är född i USA men numera brittisk medborgare. Hon är gift med en italienare. Hon vill stanna i EU.

– Ingen vet vad som skulle hända om vi lämnar. Men jag tror att det är en stor risk att det skulle bli en tillbakagång på en rad områden. Ekonomin, politiken, välfärden. Jag skräms av människorna som lobbar för att vi ska lämna EU. Jag vill inte ge dem mer makt.

Hon är helt övertygad om att stanna-sidan vinner.

Tidningar tar ställning

I motsats till vanliga parlamentsval presenteras inga vallokalsundersökningar när vallokalerna stängt. Räkningen av rösterna startar direkt men kommer på många håll att ta en stor del av natten. Därför räknar man inte med att det ska finnas ett klar resultat förrän tidigt i morgon bitti. Särskilt inte om det blir så jämt som opinionsundersökningarna visar.

De brittiska dagstidningarnas förstasidor visar vilket stort avgörande britterna står inför. Jag köper en bunt och häpnar inför hur öppet de tar ställning och försöker påverka väljarna.

Independence day – Storbritanniens återuppståndelse”, utropar The Sun, med en sol som går upp över landet.

Ditt land behöver dig – rösta lämna i dag”, vädjar Daily Express, med en brittisk flagga över hela sidan.

Daily Mirrors framsida är helt täckt av ett svart hål med rubriken Ta inte steget ut i det okända – rösta stanna”.

Daily Telegraph har en bild på Big Ben med texten ”Tiden är inne”.

Snart kommer väljarnas dom.