Värvade sonen till IS – åtalas för krigsbrott

Joakim Magnå/TT

Marc Skogelin/TT

Publicerad 2022-01-04

En 49-årig kvinna åtalas misstänkt för grov krigsförbrytelse och grovt folkrättsbrott. Hon misstänks ha medverkat till att rekrytera sin son som barnsoldat hos terrorsekten IS. Han dog i konflikten i Syrien bara 16 år gammal.

Åtalet är det första i sitt slag i Sverige.

Kvinnan ska ha rest till Syrien 2013 för att ansluta till terrorgruppen IS, och brotten har enligt åtalet skett mellan augusti samma år och maj 2016.

– Vi gör gällande att hon har medverkat till att det här barnet har använts som barnsoldat under nästan 2,5 års tid, säger åklagare Reena Devgun till TT.

Pojken var bara tolv år gammal när han först började användas som barnsoldat i Syrien, enligt åtalet. Brottsperioden omfattar tiden till dess att han fyllde 15, då man vid den åldern i lagens mening inte längre betraktas som barnsoldat.

Åklagarna bedömer gärningen som grov bland annat för att kvinnan som vårdnadshavare haft ett särskilt ansvar för barnet. Andra skäl är terrororganisationens hänsynslösa krigföring och att pojken utsatts för livsfarliga stridsuppdrag.

Enligt åtalet har mamman stått för pojkens dagliga omsorg och exempelvis låtit honom hantera och förvara vapen i den gemensamma bostaden. Kvinnan ska dessutom inte vid något tillfälle ha försökt förhindra att pojken användes som soldat.

Tränats och utrustats

Under tiden han bodde hemma har pojken utbildats och tränats för att delta i ”fientligheterna”, enligt åklagaren.

Han har vidare utrustats med militär utrustning och militära vapen samt använts i strid och för propagandasyfte samt för andra uppdrag som ”utgjort ett led i krigföringen”. Därtill har han kontinuerligt använts för att direkt delta i fientligheter som utförts av väpnade grupper, däribland IS.

Kvinnans brott har genomförts tillsammans med andra, både anhöriga och icke anhöriga, enligt Devgun.

– Vi gör inte gällande att hon har varit den som stridit med barnet eller varit ute i själva stridszonen, utan det finns andra vuxna men även andra yngre personer som vi har identifierat som också får anses ha medverkat till att det här barnet har använts.

Sönerna dog

Pojkens pappa befann sig i Syrien innan mamman och pojken anlände, men dog strax därefter. Pojken själv dog 2017, strax efter att han fyllt 16.

– Hur han dör kommer vi redogöra för i rätten, men jag kan säga att han dör i samband med den väpnade konflikten.

Ytterligare en av kvinnans söner användes som barnsoldat i Syrien. Även han dog, men i det fallet anses inte kvinnan ha bidragit till att han rekryterades och användes som soldat.

Kvinnan har suttit häktad sedan den 23 september och nekar till anklagelserna.

– Hon har aldrig rekryterat någon att delta i stridigheter eller sympatiserat med det, säger hennes försvarare Mikael Westerlund till Expressen.

Enligt Westerlund har kvinnan varken bekräftat eller dementerat att sonen deltagit i strid.

Första åtalet

Enligt Åklagarmyndigheten är det första gången åtal väcks i Sverige för krigsförbrytelse genom användande av barnsoldater. Bevisen består bland annat av bilder som anhöriga tagit i Syrien som sedan skickats till Sverige. Man har även en omfattande kommunikation mellan anhöriga som berör pojken.

– IS har också själva varit duktiga på att upprätta en byråkrati och i den har vi kunnat identifiera handlingar som berör dels pojken men även familjen, som vi menar ger stöd för att man ingick i IS men också för att han var soldat.

En mängd expertvittnen kommer också att höras under huvudförhandlingen. De ska bland annat berätta om hur svenskar reste till Syrien, vad syftet har varit och vilka möjligheter man har haft att lämna.

– Det är experter i Sverige men också experter som jobbat just med utredningar kring barnsoldater och hur IS använder sig av det.

Båda brottsrubriceringarna gäller samma gärning. Det som tidigare hette folkrättsbrott blev krigsförbrytelse genom en lagändring 2014.

Tingsrättsförhandlingen inleds den 12 januari.

Följ ämnen i artikeln