Strandhäll: Besked om slutförvaring kommer den 27 januari

Publicerad 2021-12-08

Annika Strandhäll (S) gav i dag besked om slutförvaret av kärnbränsle.

Efter hot om misstroende och kritik från branschen gav den nytillträdda klimat- och miljöministern besked.

– Mitt besked är att regeringens prövning går in i slutfasen. Efter ett mycket omfattande arbete är ärendena färdiga för avgörande inom kort, säger klimat- och miljöministern.

Annika Strandhäll meddelade i dag att man den 27 januari kommer ge besked om slutförvaringen av använt kärnbränsle i Östhammar.

Frågan gäller även en ytterligare anläggning som SKB sökt tillstånd för att bygga.

Det är dels en inkapslingsanläggning i Oskarshamn för låg och medelaktivt avfall. Besked om den kommer den 22 december, uppger Strandhäll.

Därutöver kommer besked lämnas den 27 januari om en slutförvaringsanläggning i Forsmark, Östhammars kommun.

– Regeringen måste fatta beslut om tillåtlighet enligt miljöbalken och ett beslut om tillstånd enligt kärntekniklagen. Tillstånd enligt båda lagarna behövs, sa Annika Strandhäll på dagens pressträff.

Vad beslutet kommer att bli kan Strandhäll dock inte säga i nuläget.

Annika Strandhäll (S), klimat- och miljöminister.

Krävt plan innan lucia

Liberalerna har krävt besked i frågan före lucia. I en debattartikel i Aftonbladet häromdagen begärde Liberalerna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna att Strandhäll på mötet med näringsutskottet förklarar vad som är regeringens plan.

”Hon måste där och då ge besked när regeringen fattar beslut om slutförvaret. Ett beslut måste ske i absolut närtid. Vårt tålamod tryter”, skrev de fyra partiernas energipolitiska talespersoner.

Även SKB emotser ett klart, tidssatt besked.

– Ett besked om en tidsplan vore oerhört välkommet, säger Anna Porelius, kommunikationschef på SKB.

– Både vi och kommunerna har ju efterlyst en tidsplan för när beslut kan fattas, ett sådant besked skulle ge goda förutsättningar för vår verksamhet, framhåller hon.

L släpper misstroendehotet

Liberalerna har efter presskonferensen släppt sitt hot om att väcka misstroende mot Annika Strandhäll.

– Det är positivt att vi nu fått tydligt besked om när beslutet ska fattas. Det här bevisar att Miljöpartiet medvetet har förhalat beslutet, för alla underlag finns där. Det är anmärkningsvärt hur regeringen har agerat, säger partiledaren Nyamko Sabuni till TT.

– Det viktigaste för oss är att beslutet fattas, för annars riskerar ytterligare reaktorer att läggas ned. Jag förstår att Annika Strandhäll inte har kunnat ge tjänstemännen uppdraget att förbereda beslutsunderlaget för att ett annat statsråd, Per Bolund, har valt att inte göra det.

– Men jag är glad att Socialdemokraterna äntligen tar det ansvar som de måste ta som regeringsparti och kommer med ett beslut den 27 januari, säger Sabuni.

Liberalerna hade behövt hjälpt av KD för att lägga ett misstroende, men partiets vice gruppledare Camilla Brodin säger till TT att det nu inte finns någon grund för ett misstroende

”Behandla frågan med respekt”

Strandhäll säger på pressträffen att använt kärnbränsle är mycket farligt och behöver hållas avskiljt från människor och naturen i 100 000 år.

– Jag vill att Sveriges invånare ska känna sig trygga med att regeringen har granskat alla frågor och behandlat dem med den respekt som frågan kräver, säger Strandhäll.

– Det är oerhört viktigt att det här blir rätt, säger Strandhäll.

Ringhals kärnreaktor.

Mellanlagret utökades

Strandhälls företrädare som minister, Per Bolund (MP), tog i augusti beslut om att utöka mellanlagret för utbränt kärnbränsle i Oskarshamn. Beslutet om mellanlagret bröts ut från ärendet där också slutförvaret och inkapslingen av utbränt bränsle ingår. Utbrytningen skedde trots protester från bland andra SKB samt Östhammars och Oskarshamns kommuner.

Bolund sade då att det skulle ta ett antal månader till för regeringen innan ett beslut om slutförvaret skulle vara möjligt att tas.

Bakgrunden till att regeringen bröt ut mellanlagret var att statliga Vattenfall i våras varnade elmarknaden för att driften av en reaktor kan vara hotad om några år på grund av att mellanlagret riskerar att bli fullt utan beslut om att utöka det.