Störst chans till stjärnklart i norr

Linnéa Wannefors/TT

Publicerad 2021-12-31

Det är i norra Sverige som det är störst chanser till klar himmel och möjlighet till fyrverkeriskådning, enligt SMHI. Arkivbild.

Det är i norra Sverige som de största chanserna för molnfritt fyrverkeriskådande kan väntas, men det blir också kallast där, enligt SMHI.

Nyårsaftonens mörker nalkas och så även förväntningarna på att få fira in det nya året, med fyrverkerier, ljus eller ett tomtebloss.

Och det är i norra Sverige, från nordligaste Ångermanland, upp över Västerbotten och Norrbotten, som molnen kommer att hålla sig borta.

– Där det är absolut störst chans för fyrverkeriskådning, men det är också där det kommer bli kallast, minus 10–20 grader enligt prognosen, berättar Linnea Rehn, meteorolog på SMHI.

Söderöver kommer tolvslaget bli desto molnigare

– Möjligtvis kan de som bor i Värmland eller Västra Dalarna kan få lite klarare, men sen över östra Svealand är det mera moln och det kommer även passera en del blötsnö vid tolvslaget.

Temperaturen i Svealand kommer ligga på några plusgrader, men framåt morgontimmarna kan det bli kallare och göra att det fryser på vägarna.

Längst ner i söder breder molnen ut sig över himlen och temperaturerna kommer vara ganska milda.

– I Skåne kommer vi ha 6–7 grader varmt och där är chanserna till klar himmel ganska små, säger hon.