Coronapandemin

Smittan ökar i Centraleuropa - varnar för värre andravåg

Av: 

Anna Sjögren

Cecilia Benedelle

NYHETER

Österrike, Tjeckien och Ungern. Flera centraleuropeiska länder klarade sig skonsamt i första vågen.

Men med nya rekordökningar och smittkurvor som pekar brant uppåt varnas för att en andra våg kan slå hårdare mot dem.

– Läget har försämrats drastiskt här, säger Emma Lovén Svensson, reporter på plats i Tjeckien.

Österrike har rapporterat in 850 nya fall på en vecka. Mer än en fördubbling av fall jämfört med de två föregående veckorna.

– Det vi upplever just nu är början på den andra vågen. Antalet smittade ökar varje dag, säger han i ett uttalande till den österrikiska förbundskanslern Sebastian Kurz till nyhetsbyrån APA.

Landet har tidigare varit förskonat från större utbrott och bara 750 dödsfall. Men med anledning av den ökande smittspridningen har regeringen nu skärpt munskyddsreglerna.

Sebastian Kurz.

Från och med måndag måste alla täcka mun och näsa inne i alla butiker och offentliga byggnader, inte bara i matbutiker och i kollektivtrafiken.

Firade ”farväl till covid” med stor fest

Även Tjeckien slog nytt rekord i antal nya fall i veckan: över 1 100 nya fall under ett dygn. Prag har åkt upp på Belgiens karantänslista och enligt EU:s smittsskyddsorgan, är landet ett av de europeiska länder där smittan ökar mest de senaste två veckorna.

– Läget har försämrats drastiskt de senaste veckorna. I fredags hade vi den största noteringen någonsin under en dag, säger Emma Lovén Svensson, Aftonbladets reporter på plats.

Att coronafallen ökar är ett bakslag för Tjeckien som tidigare hyllats som en av de europeiska länder som lyckats bäst med sin coronahantering. Landet har haft få smittade och ett högsta dödstal på 14 personer under ett dygn.

Man införde tidigt restriktioner, bland annat krav på munskydd.

– Man fick mycket beröm för sin strategi. Nu har man lättat på dem under sommaren och det finns en oro, säger Emma Lovén Svensson

Tidigare i sommar, när landet lyfte sina restriktioner, hölls en avskedsfest till covid19 på en bro i Prag, där 2000 personer deltog.

Men nu återinförs alltså munskyddskrav och utökas till alla affärer, restauranger och i all kollektivtrafik – även taxi. Restauranger och barer tvingas stänga vid midnatt.

Premiärminister: Beror på ökad testning

Regeringen menar dock att en del av ökningen beror på utökad testning och smittspårning.

I Ungern ser man en kraftigt ökad smittspridning.

Ungern har sett 50 nya fall om dagen under sommaren. Men under augusti har nya smittrekord slagits och i måndags hade man 576 inrapporterade fall under ett dygn.

Premiärminister Victor Orbán har sagt att en ny våg står för dörren och har svarat med att stänga landets gränser för att inte importera nya fall. Ungrare som återvänder från andra länder måste sitta i 14 dagars karantän.

För Europa överlag pekar smittkurvan brant uppåt och närmar sig den första vågens topp, visar en rapport från WHO. Dödstalen är dock på en betydligt lägre nivå jämfört med i våras. De land med högst smittspridning är Spanien och Frankrike.

ANNONS

Munskydd 30-pack i hög kvalitet - klicka hem dina här.

Extern länk från Apohem

Beställ här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Coronapandemin

LÄS VIDARE

Smittan ökar i Spanien – prinsessan i karantän

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Coronaviruset

Europa

Österrike

WHO

Tjeckien