Danmark stänger gränsen mot Skåne

TT

Publicerad 2020-10-22

Utrikesminister Jeppe Kofod presenterar skärpta reserestriktioner.

Smittspridningen ökar kraftigt i Danmark. Nu skärps de danska reserestriktionerna. Skåne räknas ännu en gång som en region i karantän.

Under de senaste 24 timmarna har 760 nya fall med bekräftad covid-19-smitta konstaterats. Det är den högsta dygnssiffran i Danmark som registrerats, skriver nyhetsbyrån Ritzau.

Från och med lördag avråder det danska utrikesdepartementet från icke nödvändiga resor till fyra nya regioner i Sverige. Förutom Skåne är det Norrbotten, Sörmland och Västra Götaland.

Det innebär att 16 av 21 svenska regioner är i karantän. De som är fortsatt öppna är Gävleborg, Kalmar, Värmland, Västerbotten och Västernorrland.

För svenskar bosatta i karantänsregioner innebär det restriktioner vid resor till Danmark. Restriktionerna skiljer sig åt beroende på om man bor i en gränsregion eller i övriga landet.

Danskar avråds även från icke nödvändiga resor till Tyskland och Cypern. De enda länder som de inte avråds från att resa till är Grekland och Norge.

I och med den kraftiga smittspridningen säger statsminister Mette Frederiksen säger att nya coronaåtgärder är på gång inom en snar framtid.

– Coronan är tillbaka. Och vi kommer att införa ytterligare restriktioner, säger hon till Ritzau.

PODD Professorn: Därför är corona-dödstalen lägre nu

Aftonbladet Daily med Jonas F Ludvigsson professor vid Karolinska Institutet och barnläkare på universitetssjukhuset i Örebro.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen