Köttskandal i Brasilien – ruttet kött kan ha skickats till Europa

Publicerad 2017-03-18

På fredagen slog polisen till mot ett antal köttindustrier och fabriker i Brasilien.

De är nu misstänkta för att under flera år ha exporterat ruttet nötkött och dålig kyckling till hela världen – däribland Europa.

– Vi ser väldigt allvarligt på detta, säger Louise Nyholm på Livsmedelsverket.

33 regeringstjänstemän har stängts av i väntan på vidare utredning, rapporterar BBC.

Tre stora köttföretag, med kunder över hela världen, har också tvingats stoppa sin produktion och ytterligare 21 är satta under utredning. Bland de misstänkta företagen finns JBS som är världens största nötköttföretag och BRF som är ett toppföretag inom kycklingindustrin.

Kan ha nått Europa

Enligt BBC ska mycket av köttet som produceras i de inblandade fabrikerna ha skickats till Europa. Brasilien är världens största exportör av rött kött.

Utredningen som nu skakat landet går under namnet ”svagt kött” och är ett resultat av två års utredningar.

Använde cancerframkallande ämnen

Polisen genomförde räder på 194 olika platser runt om i Brasilien tidigt på fredagsmorgonen. De anklagar nu över 30 företag för ohygienisk hantering av köttprodukter.

– De använde sig av syror och andra kemikalier för att maskera köttets utseende. I vissa av fallen användes ämnen som är cancerframkallande, säger polisen till BBC.

Kycklingkött ska ha blandats med potatis, vatten och till och med kartong. Allt för att öka vinsten på produkten.

Åklagare påstår också att en viss del av vinsten på fuskköttet har betalats till två ledande partier i Brasiliens regering.

”Svenska myndigheter måste agera”

Det är i nuläget oklart om fuskköttet har nått Sverige. Men enligt Louise Nyholm som är statsinspektör på Livsmedelsverket är det inte omöjligt.

– Vi har inte nåtts av nyheten den officiella vägen, via EU-kommissionen. De uppgifter som vi har sett har kommit via medier. Men om det skulle visa sig stämma, måste svenska myndigheter agera och se till att spåra upp det här köttet och ta bort det från den svenska marknaden, säger Louise Nyholm.

Tror du att svenskar kan ha fått i sig det dåliga köttet?

– Det kan jag inte uttala mig om i nuläget. Vi väntar på uppgifter från EU-kommissionen, vi vet helt enkelt inte mer i nuläget.

Hur ser du på de uppgifter som framkommit?

– Jag ser jätteallvarligt på det som står i artiklarna, när det dessutom finns en så allvarlig hälsorisk som det står att det gör. Men det förekommer ju matfusk, och det är något som vi myndigheter har att bemöta och det ser vi väldigt allvarligt på.

Louise Nyholm säger också att konsumenter alltid ska kunna känna sig helt trygga med ursprungsmärkningen på köttet. Att det land som anges som köttets ursprungsland också är det som anges på förpackningen.

– Vi tar in en hel del kött från Brasilien, säger hon.

Följ ämnen i artikeln