M-källor: Alice Teodorescu Måwe skrev inte vårt idéprogram

Publicerad 2024-01-26

Alice Teodorescu Måwe ska leda Kristdemokraterna i EU-parlamentsvalet 2024 efter den sensationella petningen av Sara Skyttedal.

Under sin tid i Moderaterna formade hon partiets framtid som huvudsekreterare för partiets idéprogram. Källor inom M tecknar bilden av en begynnande politiker utan bredd och lagkänsla.

– Om hon hade varit med längre så hade det kunnat bli ett problem, säger en ledande moderat.

Kristdemokraterna skakas av turerna kring petade EU-parlamentarikern Sara Skyttedal.

På onsdagen tog historien en ny vändning när en intervju med Sara Skyttedal publicerades av SVT där hon bland annat säger att KD-ledaren Ebba Busch inte varit ärlig och agerat ”bedrägligt”.

I stället för Sara Skyttedal är det nu debattören och skribenten Alice Teodorescu Måwe som ska leda KD i valkampanjen.

– Jag och Kristdemokraterna har gjort samma analys av samhällsutvecklingen under en lång tid. Det har hela borgerligheten gjort, sa Teodorescu Måwe i intervjuer efter att hon blivit nominerad.

Sara Skyttedal.

”Fick styra upp arbetet”

Teodorescu Måwe blev medlem i Kristdemokraterna samma dag som hon sa ja till att bli partiets förstanamn i EU-parlamentsvalet.

Men sitt politiska engagemang i ett politiskt parti inledde hon i Moderaterna. 2019 gav Ulf Kristersson henne den tunga rollen som huvudsekreterare när M tog fram sitt nya idéprogram.

Arbetet kantades dock av en pandemi och det blev till slut Fredrik Johansson, som bland annat arbetat för Carl Bildt, som fick ta över arbetet.

Detta eftersom Alice Teodorescu Måwe sjukskrev sig i februari 2020 på grund av komplikationer med en graviditet. Då återstod nio månaders arbete med programmet.

Och någon central roll med att skriva själva programmet hade aldrig Teodorescu Måwe, enligt flera källor med insyn.

– Det var inte hennes produkt, säger en källa.

– Fredrik Johansson fick styra upp arbetet. Utan honom hade det inte blivit ett program.

Blandade omdömen

Flera moderater beskriver Teodorescu Måwe som kompetent inom de sakfrågor som hon skrivit och debatterat om: invandring, integration och brottslighet.

Hon ska ha kommit med värdefulla inspel till programmet på de områdena, bland annat i frågan om utanförskap och krav på individer att anpassa sig till majoritetskulturen – det som i dag är grunden till Moderaternas linje inom migration och integration.

Begrepp som ”plikt”, ”skyldighet” och ”anpassning” är centrala i de delar som Teodorescu Måwe sägs ha stått för.

Det är också just integration och invandring, utöver ”värderingar”, som Teodorescu Måwe själv lyfter i intervjuer om hennes nya engagemang i KD.

I andra frågor saknade hon däremot idéer, säger flera M-källor. Bland annat vad gäller näringsliv och mer liberala frågor om frihet och ekonomi.

– Det var konstigt att man knöt henne tydligt till Moderaterna i idéprogrammet, säger en källa med insyn.

En framstående moderat beskriver henne som en ”enfrågeperson”.

– Hon är en kaxig och smart person. En väldigt duglig penna som debattör. Men inte så duglig för att skriva idéprogrammet. Hon var för smal, säger moderaten.

Alice Todorescu Måwe och KD-ledaren Ebba Busch.

”Hade blivit ett problem”

Liknande tongångar kommer från en annan moderat med insyn i arbetet med idéprogrammet.

– Hon beskriver ofta verkligheten och framtiden som ganska mörk. Moderaterna hade dock ett behov av att balansera det med optimism och en tro på framtiden. Om hon skulle ha skrivit programtexten kanske det hade blivit ett problem.

En handfull moderater lyfter oaktat varandra att det var svårt för Teodorescu Måwe att göra övergången från att vara fri skribent till att komma in i ett politiskt parti, där laget går före jaget.

– Man måste kompromissa och anpassa sina åsikter i ett parti och det var stor omställning för henne. Hon hade svårt i rollen att vara sekreterare, att jämka samman vad en grupp tyckte. Det passade inte henne. Men att vara politiker innehåller även rollen att komma överens, säger en källa.

Flera moderater använder ordet ”diva” för att beskriva Kristdemokraternas nya toppnamn. Andra beskriver henne som ”lyhörd” med hög arbetskapacitet.

– Hon hade väldigt hög lön. Det provocerade andra på riksdagskansliet, som undrade vad hon egentligen gjorde och vad hennes bidrag var, säger en centralt placerad person i M.

Svaret: ”Tvärtom”

Aftonbladet har sökt Alice Teodorescu Måwe för en intervju, men hon begär i stället frågorna skriftlig och svarar via mejl.

– Idéprogrammet är produkten av ett arbete som genomfördes i en arbetsgrupp som skulle spegla partiets legering mellan liberalism och konservatism. Mina utgångspunkter, inte minst kring integration och värderingars betydelse för samhällsgemenskapen, kan tydligt skönjas i de delar som genomfördes i den första halvan av arbetet, innan min sjukskrivning, skriver Teodorescu Måwe.

Att hennes repertoar kring politiska frågor skulle vara smal, håller hon inte med om.

– Tvärtom är mina åsikter i alla möjliga frågor väl dokumenterade, liksom mitt intresse och kunskap inom frågor som spänner över såväl höger-vänster-skalan som GAL-TAN.

Teodorescu jobbade för Moderaterna tidigare.