Fyra livstidsdömda frias för mord på PKK-avhoppare i Huddinge

Publicerad 2023-09-19

Kula som hittades under den mördade mannen.

De fyra männen dömdes till livstids fängelse i tingsrätten för mordet på en 47-årig PKK-avhoppare.

Nu frias de av Svea hovrätt.

”Det kan heller inte uteslutas att andra personer kan ha utfört eller varit delaktiga i gärningen. Ingen av de tilltalade kan därför dömas för mord.”, skriver hovrätten i domen.

De fyra personerna dömdes i tingsrätten för att ha lockat till sig den 47-årige mannen, en PKK-avhoppare till en adress i Huddinge.

Den 47-årige mannen var turkisk medborgare och hade bott i Sverige sedan 2015. Han var inte känd av polisen sedan tidigare.

”Saknas tillräcklig bevisning”

I domen menar Svea Hovrätt att utredningen är hypotesdriven men ”gedigen”.

”Även om utredningen som helhet i detta fall ger en god bild av de tilltalades förehavanden under den aktuella dagen, och en tydlig hypotes om hur händelseförloppet kan ha gått till, saknas det tillräcklig bevisning på individnivå för att dra några bestämda slutsatser såväl om en gemensam brottsplan som om respektive tilltalads medverkan i mordet.”, skriver hovrätten i domen.

Vidare menar de i domen att man inte kan utesluta att andra personer kan ha utfört mordet eller varit delaktiga i det. Därför kan de inte dömas för mord.

Tidigare medlem i PKK

Mordet skedde sent på kvällen i slutet av november 2021. 47-åringen sköts med flera skott på nära håll, bland annat i ryggen. Sex män åtalades för mordet. Två av dem friades och fyra av dem dömdes i Södertörns tingsrätt tidigare i år, nu friades de i hovrätten för mordet.

En av männen döms istället till fängelse i 18 månader för grovt skyddande av brottsling. Tre av männen är turkiska medborgare och skulle utvisas på livstid, ett beslut som nu hovrätten river upp.

Enligt ett huvudvittne i utredningen ska 47-åringen tidigare ha varit medlem i den terrorklassade organisationen PKK.

Polisen hade en stor insats i centrala Huddinge efter mordet och sökte efter gärningspersoner med helikopter.