Stor kritik mot regeringens höjning av alkoholskatt

Publicerad 2022-11-12

Efter nyår höjs skatten på alkohol och tobak.

Regeringens skattehöjning på bärs och vin är ett hårt slag mot en redan sargad bransch.

Så säger flera kritiker av beskedet som kom igår – och en av dem är mångsysslaren Edward Blom.

– Varför höja skatten på det som ger folk en guldkant på tillvaron, säger han.

I går kom beskedet om att regeringen höjer skatten på alkohol och tobak.

Skatten på öl och vin höjs med fem procent, skatten på sprit med en procent och skattehöjningen för cigaretter, snus och övrig tobak blev tre procent, rapporterar Sveriges radio.

En av kritikerna är mångsysslaren Edward Blom.

– Jag tycker det fel att höja skatten på någonting som folk tycker är roligt och trevligt, och som skapar guldkant i vardagen för många. Det skapar problem för vissa – men mestadels rör det sig om en guldkant. 

Trots att ekonomin befinner sig i ett kritiskt läge tycker Edward Blom att regeringen borde hålla sig till grundläggande borgerlig politik – att ge mer ekonomisk makt till medborgarna och mindre till staten. 

– Det är enkelt att göra som Anders Borg, som vill att folk bara ska jobba, inte ha roligt och dricka alkohol. Så höjer man skatten på det som är roligt istället för det som är tråkigt.

– De har ju själva påstått att det finns pengar att spara, det har varit deras grundläggande politik under lång tid. De har ju sagt det själva.

Moderata sympatisörer rasar: ”Ynkligt”

Det är den före detta regeringen ledd av Magdalena Andersson som la fram förslaget om skattehöjningarna i maj 2022. I våras sa både Moderaterna och Sverigedemokraterna nej till det, enligt Sveriges radio.

Moderaterna skrev då att ”skattehöjningar är särskilt olyckliga i ett läge då Sveriges hushåll redan pressas av kraftigt ökande kostnader”.

Vändningen har fått många av partisympatisörer att rasa, däribland den före detta moderate riksdagsledamoten och schlagerstjärnan Richard Herrey.

”Att regeringen i detta läge fullföljer den förra regeringens beslut att höja skatten på alkohol är verkligen inte bra. Att nu behöva höja priserna drabbar tyvärr sargade restauranger & hotell.”

Susanna Silfverskiöld som är skribent på tankesmedjan Timbro är också besviken.

”Den nya regeringen stoppar inte den höjning av skatten på alkohol och tobak som S-regeringen gick fram med. Trots att mer än halva priset av en öl redan är skatt och trots att svenskarna redan är ett av världens hårdast beskattade folk. Ynkligt”, skriver hon.

Douglas Thor, som är Moderata studenters ordförande, skriver på sin Twitter att han tycker tajmingen är dålig.

”Sverige har närmast högst skattetryck i världen, lägst tillväxt i EU, enorm arbetslöshet och rusande inflation. Hur en högerregering får för sig att höjd skatt på alkohol och snus är det som behövs i det läget är obegripligt.”

Annika Strandhäll.

Strandhäll (S): En eloge till dem

Men en som är nöjd är före detta klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S), som glädjs att den nuvarande regeringen tagit beslutet om höjd skatt.

”Som fd minister med ansvar för folkhälsofrågorna kan jag ju inte bli annat än väldigt nöjd med att den nya regeringen höjer skatterna just här. En eloge till dem helt enkelt.”