Nu drar snöovädret in – kan bli 15 centimeter på några timmar

Publicerad 2022-11-18

November har varit mild med värmerekord i flera delar av landet.

Men nu är det dags att sätta på vinterdäcken och ta på sig den stickade mössan. Till helgen drar snöstormarna in.

– Det kan bli ganska dramatiskt, säger meteorologen Mikael Luhr.

Det har varit ovanligt varmt över stora delar av landet i november och för snart en vecka sedan var det 16,7 grader i småländska Gladhammar, den varmaste temperaturen som någonsin uppmätts i Sverige så här sent på året.

Vintern är här

Men nu försvinner det varma vädret och i stället drar snöstormar in över landet från Östersjön i helgen.

Det börjar redan på fredagen med mindre områden med snö och regn i Götaland och fortsätter under lördagen när hela östra Götaland och Svealand kommer få kraftiga snöoväder.

– Det är under eftermiddagen som snöfallet tar fart, säger Mikael Luhr, meteorolog på klart.se.

Ruggigt väder i Stockholm i november 2016. Obs: Arkivbild.

Upp till 15 centimeter snö i Stockholm

Under eftermiddagen och fram till midnatt kan det falla upp till 15 centimeter snö i de östra delarna av landet och Stockholm, men det dröjer till kvällen innan några större snömängder lägger sig på marken.

SMHI har utfärdat orange varning, den näst högsta för delar av kusten i Götaland mellan Oskarshamn och Västervik där det kan falla upp till 25 centimeter snö och varnar för att ovädret kan medföra stora trafikstörningar.

Ovädret hänger kvar över de mellersta delarna av landet under söndagen där området kring Gävle ser ut att bli mest utsatt med upp till 15 centimeter snö under söndagen.

Halt på vägarna

Med enstaka plusgrader under dagen och ungefär fem minusgrader på natten över hela landet ökar också risken för ishalka i stora delar av Sverige i helgen. Den snö som faller under dagen smälter och bildar ett istäcke under den snö som faller under kvällen och ligger kvar.

– Det kommer vara halt på många håll och även om det är inte är ett snöfall som passerar där just du bor kan det vara bra att hålla lite koll på ishalkan som kan uppstå när temperaturen sjunker under natten, säger Mikael Luhr.

Följ ämnen i artikeln