Polisen inkopplad efter Joakim Lamottes ”skämt” med Olofström kommun

Publicerad 2023-05-15

Joakim Lamotte.

När samhällsdebattören Joakim Lamotte ombads radera ett dokument Olofströms kommun inte menat skicka försökte han sig på ett skämt.

I ett mejl krävde han att få läsa sagor för barn i Olofström för att inte röja dragshowartisterna Lady Bustys och Miss Shameless identiteter.

– Många andra verkar ha uppfattat det som ganska roligt, säger Lamotte om skämtet som gjorde att kommunen kontaktade polis.

Dragqueenartisterna Lady Busty och Miss Shameless har varit på mångas läppar sedan Jimmie Åkesson använde namnet ”skamlös vinhora” som ett slagträ i partiledardebatten och försvarade beslutet från partivänner att stoppa sagostunder på bibliotek.

Nu har samhällsdebattören och journalisten Joakim Lamotte kastat sig in dragqueendebatten och har enligt egen utsago ägnat två veckor på att försöka få fatt i Lady Bustys och Miss Shameless identiter, genom att begära ut fakturor och mejlkonversationer från kommuner där de läst sagor för barn.

”Ett ganska roligt skämt”

På kuppen har polisen blivit inkopplad.

När Lamotte begärde ut fakturor från Olofströms kommun upptäckte man i efterhand att en personuppgift inte maskerats, och han ombads att radera dokumentet han fått ut.

Lamotte svarade med ett ultimatum:

”Om ni bjuder in mig att läsa sagor för barn i Olofström så lovar jag att inte röja identitetn på Lady Busty och Miss Shameless Winehore. Eventet skall hållas innan sommarlovet det här året och mitt arvode blir samma som Lady Busty och Miss Shameless Winehore fakturerade. Svara senast imorgon 15:e maj”, skrev Lamotte till bibliotekschefen i Olofström.

Men mejlutpressningen var bara på skämt, hävdar Lamotte i efterhand. Ett förtydligande han också ska ha mejlat till kommunen kort efter sitt första svar.

– Jag tyckte att det var ett ganska roligt skämt, att jag skulle bli inbjuden att läsa böcker för barn i Olofström, säger Lamotte.

– Men det var ett skämt från början till slut.

På kommunen har man däremot haft lätt att hålla sig för skratt.

– Det är väl ett rätt osmakligt skämt, om det går att tolka som utpressning, där man dessutom sätter tredje part, dragshowartisterna, i kläm, säger Mike Lindbergh, säkerhetschef på Olofströms kommun.

Från kommunens sida sökte man kontakt med polisen för att utröna om man borde göra en anmälan, men någon sådan hade under måndagseftermiddagen ännu inte gjorts.

– Jag uppfattar inte någon form av humor alls när jag läste det inledningsvis, även om han skriver att det var ett skämt. Där kanske jag är en tråkig tjänsteman, säger Mike Lindbergh.

”Vissa har ingen humor”

På sin Facebooksida har Joakim Lamotte frågat sina följare om de tycker att det finns ett allmänintresse av att publicera dragshowartisternas identiteter eller inte.

Men han kan inte uppge för Aftonbladet om han kommer göra det eller inte, men ska avslöja det under måndagskvällen.

– Det är inte säkert att det finns ett allmänintresse, det är det jag håller på att ta reda på. Jag gör väldigt noggranna publicistiska bedömningar.

Skämtet med Olofströms kommun ångrar han inte, trots att han behövde förtydliga att det faktiskt var ett skämt.

–  För vissa behöver man tydligen göra det, vissa i det här landet har inte så himla mycket humor, säger Lamotte.

Lady Busty & Miss Shameless.

Följ ämnen i artikeln