Polisen misstänker: 11-åring utnyttjades som knarkkurir – man fångad i polisfälla

Publicerad 2024-04-05

Malmö centralstation.

Efter att ha rymt från ett hvb-hem kunde polisen följa en 11-årig pojkes väg till Malmö central.

Där gillrades en fälla och en 18-årig man greps på bar gärning – efter att ha överlämnat narkotika till pojken.

– Att utnyttja barn som knarkkurirer är fruktansvärt cyniskt, fegt och hjärtlöst, säger en poliskälla.

I tisdags rymde en 11-åring från ett HVB-hem utanför Göteborg. Socialen kontaktade då såväl polisen som pojkens föräldrar.

– Av någon anledning kontrollerade mamman då pojkens bankkonto och såg en swishinbetalning på 5 000kr. Hon hade även en spårningsapp i pojkens telefon och såg då honom på ett tåg från Göteborg söderut, säger en poliskälla till Aftonbladet.

Span på centralen

Mamman ska därefter har ringt upp pojken som uppgav att han var på väg till Malmö ”för att träffa en kille och hämta en grej”.

Då mamman anade oråd kontaktade hon polisen i Malmö som, genast satte span på Malmö central, enligt Aftonbladets uppgifter.

Polisen såg en möjlighet att ingripa mot mannen som skulle möta upp barnet.

– Pojken kom mycket riktigt och man såg honom ta kontakt med en man som gav pojken ett paket som han stoppade i sin medhavda väska, säger Aftonbladets uppgiftslämnare.

I samma ögonblick slog polisen till och kunde gripa en 18-årig man, samtidigt som pojken lämnades åter till sociala myndigheter som fanns i närheten.

Det som mannen hade lämnat över var ett narkotikaparti som 11-åringen fått som uppdrag att transportera till Stockholm.

Raseriet: ”Fega jävlar”

Rekryteringen av allt yngre personer till grov brottslighet är ett stort och växande problem, enligt en rapport från Brottsförebyggande rådet, Brå.

Men att barn så unga som 11 år utnyttjas hör inte till vanligheten, enligt Aftonbladets uppgiftslämnare.

– Att, som exempel i det här fallet, utnyttja barn som knarkkurirer är fruktansvärt cyniskt, fegt och hjärtlöst. Man berövar både liv och ungdom, säger poliskällan.

Hen fortsätter:

– Låt barn vara just barn tills de är mogna vuxna att själva välja spår i livet, fega jävlar!

Under fredagen har 18-åringen häktats av Malmö tingsrätt, misstänkt för narkotikabrott och involverande av en underårig i brottslighet.

Åklagare Sigrid Stengel är fåordig om fallet:

– Mannen misstänks ha involverat en person som är under 18 år i brottslighet, men vilken typ av brottslighet och på vilket sätt kan jag inte gå in på.

Victor Stenquist

Följ ämnen i artikeln