Raseri mot Kinas nya karta – anklagas för att sno från Indien och Ryssland

Publicerad 2023-08-30

Indiska utrikesministern Subrahmanyam Jaishankar.

Kinas nya karta väcker ilska.

Både Indien och Ryssland har blivit av med omstridda områden.

– Vi har varit mycket tydliga med vilka regioner som är våra, säger Indiens utrikesminister Subrahmanyam Jaishankar.

På måndagen släppte Kina den nya upplagan av sin karta över landet.

Och den väckte starka känslor direkt.

På kartan är delstaten Arunachal Pradesh och regionen Aksai Chin inritade som kinesiska, vilket retat upp det styret i Dehli som ser områdena som indiska.

– Att sätta ut någonting på en karta betyder ingenting. De här områdena är i allra högsta grad indiska, säger utrikesminister Subrahmanyam Jaishankar till den indiska tv-kanalen NDTV, enligt TT.

The 2023 edition of China's standard map was officially released on Monday and launched on the website of the standard map service hosted by the Ministry of Natural Resources. This map is compiled based on the drawing method of national boundaries of China and various countries… https://t.co/NgM0G8sbuD
https://t.co/bmtriz2Yqe

Nu har Indien skickat en ”skarp protest via diplomatiska kanaler”.

Länderna har bråkat om områdena i flera år och försökt göra anspråk på dem. För utrikesminister Jaishankar är det ingen tvekan om att man har kontroll över dem.

– Vi har varit mycket tydliga med vilka regioner som är våra. Att göra absurda anspråk gör inte att någon annans territorier blir deras, säger han.

Tar från Ryssland

För första gången påstås även ryskt territorium vara kinesiskt, rapporterar Nexta.

Det handlar om ön Bolshoy Ussuriysky vid floden Amur, Som Ryssland och Kina tidigare delat på efter ett fördrag som slöts 2008. På den nya kartan av området tillhör ön helt och hållet Kina.

Kina och Ryssland har legat i en fejd om området sedan 1800-talet innan det på 1920-talet togs över och ”bevakades” av sovjetiska soldater. När området lämnades över 2008 ansåg experter att det berodde på Rysslands långsiktiga intresse av stabila relationer mellan de två länderna.

Kina förklarar att kartan kommer att användas till medialt material, däribland till nyheter, böcker, och reklam.

Kinas ledare Xi Jinping.

LÄS VIDARE

Se de mystiska spåren på månen

Följ ämnen i artikeln