Kräver att Ola Bini släpps mot borgen

Av: Josefin Silverberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Ola Binis advokat har lämnat in en begäran om att hans klient ska släppas fri mot borgen.

Ansökan lämnades in under fredagen lokal tid, uppger familjens presskontakt.

– Det vore fantastiskt naturligtvis om han kunde släppas fri mot borgen. Han mår inte så bra psykiskt just nu, säger pappan Dag Gustafsson till Aftonbladet.

En månad har gått sedan svenske Ola Bini greps på Ecuadors flygplats när han var på väg till Japan.

Den 36-årige programmeraren misstänks för dataintrång och är vän med Wikileaksgrundaren Julian Assange. Kort efter att Assange greps på Ecuadors ambassad i London frihetsberövades även Bini.

Hittills har han inte blivit erbjuden att släppas mot borgen. Nu har hans advokat Carlos Soria lämnat in en begäran om att det ska ske till domstolen, uppger familjens presskontakt för Aftonbladet.

1 av 3 | Foto: PRIVAT
Ola Bini är vän med Julian Assange. Svenskens familj förnekar dock att han skulle vara engagerad i Wikileaks.

”Gjorde ett flertal fel”

Binis föräldrar, som tidigare berättat för Aftonbladet om hur sonen har det i fängelset är fortsatt kritiska till hur hans ärende sköts.

– När den ecuadorianska polisen grep Ola på flygplatsen gjorde de ett flertal fel. Exempelvis fick han inte sina rättigheter och anklagelser upplästa på ett språk han förstår. I över 16 timmar satt han inlåst utan veta vad han var anklagad för eller fick träffa en advokat, säger pappan Dag Gustafsson.

Föräldrarna var på plats för när Ola Binis häktning omförhandlades i Quito och var då optimistiska till att sonen skulle släppas fri. De menar att underlaget för brottsmisstanke är tunt och förvånades över domarens beslut att häkta honom.

– Det var ett lika ofattbart som obegripligt beslut och det är faktiskt inte förvånande att den domare som ville släppa vår son lämnade rättssalen gråtandes, säger Dag Gustafsson.

Nu är de tillbaka i Sverige och har kontakt med sonen via advokaten.

– Det vore fantastiskt naturligtvis om han kunde släppas fri mot borgen. Han mår inte så bra psykiskt just nu. För oss är det är tungt och jobbigt att ha ett barn inlåst i fängelset på andra sidan jordklotet, säger pappan till Aftonbladet.

UD-kontakt med Ecuadors ambassad

Något datum för förhandling har inte satts och det är oklart hur snabbt domstolen kommer att behandla begäran om att Bini släpps mot borgen.

I slutet av april träffade svenska utrikesdepartementet Ecuadors ambassadör för att få information i ärendet.

– Vi begärde ett möte dels för att få veta vad han är anklagad för och för att vi ville få mer information om rättsprocessen. Vi underströk för ambassadören att vi har ett tydligt konsulärt uppdrag gentemot vår medborgare, sa Patric Nilsson, presschef på UD till TT då.

Aftonbladet har varit i kontakt med UD som inte har någon ny information att lämna i ärendet för närvarande.

Publicerad:

LÄS VIDARE