Uppsalaforskare och lokala bebisar aktuella i Netflixserie

Publicerad 2020-06-30

Gustaf Gredebäck från Uppsala Barn- och Babylab medverkar i dokumentärserie om bebisars utveckling.

Hur växer och utvecklas spädbarn? Det tittar man närmare på i en omfattande dokumentärserie signerad Netflix – där Uppsala Universitets tongivande forskning uppmärksammas. I flera dagar följde ett filmteam Gustaf Gredebäck, föreståndare för Uppsala Barn- och Babylab.

– När förfrågan först kom från Netflix trodde jag att det var spam eller bedrägeri, säger forskaren.

Den brittisk-amerikanska dokumentärserien ”Det första året” följer ett antal familjer under spädbarnsåren. I varje avsnitt har man bjudit in tre experter som får förklara olika faser i barns utveckling. Hur resonerar små barn? Vad har de för medfödda sociala förmågor? Hur förändras bebisens värld när hen börjar gå?

I ett avsnitt av dokumentärseriens andra del, som nyligen släpptes på streamingtjänsten, medverkar Gustaf Gredebäck, professor i utvecklingspsykologi vid Uppsala Universitet och forskare vid Uppsala Barn- och Babylab, ett labb som med hjälp av avancerad teknik undersöker bebisarnas värld.

– Avsnittet som jag är med i handlar om rörelse. Vi tittar på spädbarns aktiva utforskande, hur de utforskar världen medan de rör sig och hur de lär sig att förutspå andras rörelser.

Uppsala Universitet är ledande inom forskning om barns utveckling.

Ständigt förvånad

Med hjälp av en ögonrörelsekamera kan Uppsalaforskarna få detaljerad förståelse för hur en bebis ser världen. En överraskande upptäckt är hur mycket och hur snabbt spädbarn, baserat på egna erfarenheter, tycks kunna förutspå olika situationer. Exempelvis, när de själva lärt sig gripa tag om saker – leksaker, koppar, gosedjur – förstår de snabbt vad andra gör när de griper tag om något, och vilken rörelse som kan tänkas utföra härnäst. Om en vuxen lyfter en kaffekopp förstår barnet att den kommer att föras till munnen.

Uppsala Barn- och Babylab har funnits vid universitet i 20 år. Här studerar forskarna den motoriska, sociala och kognitiva utvecklingen hos små barn – hittills med hjälp av ungefär 2000 besök från Uppsalafamiljer varje år.

– Om man tänker sig ett litet spädbarn är det svårt att förstå vad som pågår i deras huvud. Det är lätt att få en bild av att barnet är väldigt passivt. Men barnens värld är tvärtom väldigt rik, jag blir ständigt förvånad, säger Gustaf Gredebäck.

Flera Uppsalabebisar medverkar

Inspelningsdagarna med dokumentärteamet beskriver Gustaf Gredebäck som en väldigt positiv upplevelse. Men när förfrågan från Netflix först damp ned i inkorgen var forskaren övertygad om att det var spam.

– När mejlet från Netflix kom trodde jag att det var bedrägeri, skärppost. De fick mejla ett bra antal gånger innan jag förstod att det var en seriös förfrågan.

Gustaf Gredebäck beskriver hur han och de andra tillfrågade experterna fick genomgå en auditionliknande process med fem–sex intervjuer innan medverkan spikades – och fem–sex yttrligare intervjuer innan produktionsteamet slutligen kom till Uppsala för att filma under vintern 2018. De filmade i flera universitetsbyggnader, hemma hos forskaren och på Uppsala Barn- och Babylab. Här får också ett antal Uppsalabebisar med föräldrar en stund i rampljuset.

– Filmteamet kom till Uppsala och spelade in under flera dagar. Det klipptes sedan ned till 20 minuter i serien. Det var väldigt spännande att se resultatet. Jag tycker att det blev väldigt bra, säger Gustaf Gredebäck.

Serien ”Det första året” består av tolv timlånga avsnitt. De sex avsnitten av del två släpptes under juni.

Följ ämnen i artikeln