Svårt sjuka svenska barn skickas utomlands för vård

Publicerad 2017-02-05

Svårt sjuka barn som är i behov av intensivvård tvingas utomlands.

I Sverige finns inte tillräckligt med platser för att ta hand om dem, skriver Dagens Nyheter.

– Vi skulle öppna fler vårdplatser om vi hade tillräckligt med sjuksköterskor, säger verksamhetschefen Eira Stokland på barnintensiven i Göteborg till tidningen.

Bristen av intensivvårdsplatser för barn är akut i Sverige, skriver Dagens Nyheter. Fyra sjukhus i landet har platser för att kunna ta hand om de svårast sjuka barnen och enligt tidningens granskning har landets alla avdelningar stängda vårdplatser.

– Vi skulle öppna fler vårdplatser om vi hade tillräckligt med sjuksköterskor, säger verksamhetschefen Eira Stokland på barnintensiven i Göteborg, där tio av tolv platser är öppna, till DN.

Hon säger att de skickat barn till Lund där fyra av elva vårdplatser inte kan hållas öppna på grund av bemanningsproblem.

I Stockholm har intensivvårdsplatserna för barn blivit färre efter bygget av Nya Karolinska. På NSK är sju av tio platser öppna. Tre av fyra platser är öppna på Akademiska sjukhuset i Uppsala, enligt DN:s granskning.

Platsbristen har lett till att svårt sjuka barn skickas till andra länder för att få den vård de behöver, skriver DN.

–  På gamla Astrid Lindgrens barnsjukhus hade vi åtta platser öppna vilket ofta inte räckte till. På Nya Karolinska har vi nu en plats mindre. När vi saknar platser får vi ringa runt till andra sjukhus i Sverige. Om ingen kan hjälpa oss med plats försöker vi utomlands, som Oslo, Köpenhamn och Helsingfors, säger Ann Dahlberg, läkare på barnintensiven på Nya Karolinska.

Under december och januari är det två barn som skickats utomlands för att platserna räckt till i Sverige enligt Svensk förening för barnanestesi, skriver DN.

Tidningen skriver att Sverige har få intensivvårdsplatser i förhållande till befolkningen jämfört med Europa, nämligen 3,5–4 platser per 100.000 invånare.

DN uppger att det är en plats mindre än snittet.