Linde kräver mer än fördömande av Turkiet

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:

Sanktioner av olika slag ska diskuteras när EU:s utrikesministrar samlas för att tala om Turkiets invasion i norra Syrien.

Åtgärderna lär dock dröja ett tag till.

Sveriges nya utrikesminister Ann Linde (S) tillhör dem som hoppas att dagens möte i Luxemburg ska bjuda på mer än bara ord.

– Från svensk sida är det oerhört viktigt att vi inte bara har ett fördömande, utan också att vi på något sätt visar att vi är beredda att sätta handling bakom orden.

TT: Vad kan ni göra?

– Det finns ju en hel rad med möjligheter, restriktiva åtgärder, sanktioner på olika sätt. Jag kommer att driva vapenembargo, men det finns ju också ekonomiska och personliga sanktioner – det finns ett helt batteri. Vi kommer att kräva att man tittar på detta, och tittar på det snabbt så att man inte bara får fördömanden – vilket i sig är viktigt, säger Linde på väg in till mötet.

1 av 2 | Foto: Pontus Lundahl/TT
Utrikesminister Ann Linde (S) vill att EU diskuterar både fördömanden av och sanktioner mot Turkiet. Arkivbild.

Oroliga länder

Förhoppningen är att kunna dra i gång en process som möjliggör någon form av sanktioner längre fram. Samtidigt är det långt ifrån givet att man kommer så långt. I förra veckan var exempelvis Ungern starkt skeptiskt till att ens göra ett gemensamt uttalande om läget i norra Syrien.

Bakom oviljan finns framför allt oro för att hårda ord mot Turkiet ska leda till att landets president Recep Tayyip Erdogan gör verklighet av sitt hot om att låta mängder av flyktingar strömma in i EU.

”Spelar ingen roll”

– Det finns vissa länder som har uttryckt det, ja. Samtidigt är det så att Erdogan också tidigare har hotat med detta och kommit fram till att det avtal som finns mellan EU och Turkiet är positivt för både EU och Turkiet, säger Linde – som hoppas att hennes kollegor inte ska bry sig om vad Erdogan hotar med.

– Jag tycker inte att det spelar roll i denna diskussion, säger Linde i Luxemburg.

PODD Turkiets invasion i Syrien - detta kan ske

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi med Wolfgang Hansson om den eskalerande konflikten i Syrien.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE