Trängsel-kaos på brittiska stränder

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Värmeböljan får hela Europa att svettas – och i England varnar nu badbesökare om kaosartad trängsel på stränderna.

– Människor ligger sig i stort sett på varandra, säger en strandbesökare till Sky News.

Under fredagen upplevde britterna sin varmaste augusti-dag på 17 år med temperaturer på över 36 grader.

Rekordvärmen har därför fått många badsugna att flockas till den engelska kusten för svalkande dopp. Sedan pandemins början har landet genomgått olika nivåer av restriktioner och i dagsläget är britterna fortsatt uppmanade att hålla social distans. Men på flera platser i landet vittnar nu badbesökare om att de stora folkmassorna gör det omöjligt att hålla avstånd mellan filtarna.

– Vi kom tidigt för att få en bra avskild plats men nu måste vi ge oss av tidigare än vi planerat eftersom människor här följer inte reglerna, säger en strandbesökare i Bournemouth till Sky News.

”Människor följer inte restriktionerna”, säger en strandbesökare i Bournemouth.
Foto: Andrew Matthews / TT
”Människor följer inte restriktionerna”, säger en strandbesökare i Bournemouth.

Strand-app visade rött

I ett försök att undvika ökad smittspridning har flera kommuner i England infört trängsel-appar som ska varna när stränder anses ha uppnått ett maximalt antal människor.

19 av 24 stränder runt semesterorterna Bournemouth, Christchurch och Poole Council var under lördagen markerade med röd alert i apparna. Besökare ombads då att undvika ständerna eftersom distansbildning inte bedömdes vara möjlig, rapporterar Daily Mail.

Rekordmånga utryck av räddningstjänsten

Stora folkströmmingar till stränderna innebär också fler olyckor. Under lördagen rapporterade kustbevakningens räddningstjänst att de inkallats 340 gånger, vilket är det största antalet ingripande som gjorts under en och samma dag på över fyra år, rapporterar Sky News.

Räddningslarmen gällde bland annat badare som ryckts med i havsströmmar och barn på uppblåsbara-leksaker som svepts ut till havs.

Totalt räddades 146 personer och ytterligare 371 fick assistans av räddningstjänst.

”Här för att njuta och ha kul”

Den engelska värmeböljan förväntas inte avta förrän i mitten av nästa vecka men trots trängsel på stränderna har många britter svårt att hålla sig borta.

– Tidigare kunde vi inte gå utomhus på grund av karantänen så idag är vi här för att njuta av vädret och ha kul, säger en strandbesökare i Bournemouth till Sky News.

Foto: Steve Parsons / TT
Under fredagen flockades Brightonborna till stranden på sommarens varmaste dag.
Publicerad: