Misstänkta IS-resenärer häktade: ”Utmanande mål”

Publicerad 2022-02-23

Köer på Landvetters flygplats. Arkivbild.

Två bröder i 40-årsåldern häktas misstänkta för brott som kopplas till terrorism.

Männen greps på Landvetters flygplats då de försökt lämna landet.

Enligt misstankarna tänkte männen ansluta sig till IS.

I lördags greps och anhölls två män i 40-årsåldern på Landvetters flygplats i Göteborg. Männen, som är bröder, misstänks ha försökt lämna landet för att ansluta sig till Islamiska staten (IS), vilket klassas som ett terroristbrott.

På onsdagen häktades männen i Göteborgs tingrätt som misstänkta på sannolika skäl, vilket är den starkare graden av misstanke.

– Det har pågått en insats från Säkerhetspolisen och mig som åklagare under några månader, gällande de har personerna, säger Henrik Olin, kammaråklagare vid riksenheten för säkerhetsmål som beslutat om häktningen.

Åklagaren: Ett utmanande mål

Enligt Henrik Olin är männen skyldiga till så kallat ”resandebrott” enligt lagen om straff för offentlig uppmaning, rekrytering och utbildning avseende terroristbrott och annan särskilt allvarlig brottslighet.

– Det är ett ganska ovanligt förekommande brott. Så kallat resandebrott har egentligen bara prövats i domstol vid ett tillfälle tidigare, och då blev den ogillad, säger han, och fortsätter:

– Det är en svår uppgift att få till ett åtal och en fällande dom eftersom man måste kunna bevisa vad personerna haft för tankar. Jag har ett gott bevisläge och vi får se vad det kan leda till.

Männen själva nekar till brott. I nuläget vill Henrik Olin inte säga vilket land som männen planerade att resa till.

– Jag kan inte kommentera detaljer i nuläget, säger han.

Följ ämnen i artikeln